Okrasitev prestolnice je znova zasnoval umetnik Zmago Modic, tokrat na temo Spoštovanja življenja. Foto: Borut Živulović/BoBo
Okrasitev prestolnice je znova zasnoval umetnik Zmago Modic, tokrat na temo Spoštovanja življenja. Foto: Borut Živulović/BoBo
false
Smreka na Prešernovem trgu je visoka približno 20 metrov in okrašena s približno 10 kilometri luči, prihaja pa iz Medvod. Foto: MMC RTV SLO
Janković o prazničnem decembru v Ljubljani
Luč je simbol upanja in preroda
Prižig prazničnih luči v Ljubljani in Mariboru

"Vstopamo v december, veseli mesec, mesec praznovanja, želim, da se vsi dobro počutite. Želim vam uspešno leto, leto polnega razumevanja, dobrega razumevanja in tovariških odnosov," je v kratkem nagovoru številnim zbranim sporočil ljubljanski župan Zoran Janković.

Prižig luči so s petjem popestrili osnovnošolci, po koncu kratkega programa pa se je množica sprehodila po središču, da bi doživela praznično vzdušje, kar ni težko, saj so po mestu namestili 64 kilometrov svetlobnih skulptur in lučnih girland.

Okrasitev prestolnice je znova zasnoval umetnik Zmago Modic, tokrat na temo Spoštovanja življenja. Z letošnjo okrasitvijo Modic želi, "da bi v določeno obdobje življenja posameznika prinesla čim več pozitivne energije, veselja do drugih in samega sebe ter posledično ljubezni v času in prostoru", so zapisali pri Turizmu Ljubljana.

Modic je letos okrasitev nadgradil z novimi kombinacijami modrih in belih luči po obrobju starega mestnega jedra ter menjavo lokacij, za izhodišče pa je vzel kristal silicij. Čopova ulica je okrašena s kometi, Slovenska cesta z galaksijami, nad Mestnim, Starim, Levstikovim in Gornjim trgom do cerkve sv. Florijana, kjer je ustvarjen učinek dnevne sobe, pa so obešene zvezde, nad Ljubljanico je enigma nastajajoče kocke, na mestni hiši je voščilo ...

Matematične formule krasijo Vegovo ulico, simbolika Kongresni trg, različne oblike pa Krekov trg. Modic si je Trubarjevo ulico zamislil kot navihano, del Miklošičeve je spojil s Prešernovim trgom, Wolfova ulica je v zvezdah ... Prav tako so okrašeni Petkovškovo in Gallusovo nabrežje ter Krakovski nasip. Pri vhodu na spodnjo postajo vzpenjače je motiv poroke.

Poleg osrednje smreke na Prešernovem trgu so okrašene smreke še pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pri mestni hiši, v njeni notranjosti, Pod Trančo in na Ljubljanskem gradu, pred Narodno galerijo pa je okrašeno drevo.

Sredstva za okrasitev ostajajo enaka lanskim, 220.000 evrov.

Veseli december v Ljubljani
Istočasno s prižigom luči so odprli praznični sejem na Bregu, Prešernovem, Pogačarjevem in Kongresnem trgu ter Cankarjevem nabrežju.

V prazničnem decembru bodo v Ljubljani po tradiciji potekali še Miklavžev sejem, Miklavžev sprevod, nastopi lajnarjev, božični koncert, sprevodi dedka Mraza, glasbeni program, program za otroke z ustvarjalnimi delavnicami v Čarobnem gozdu v parku Zvezda, pred mestno hišo bo Dobra vila izpolnjevala želje ter silvestrovanje na prostem z ognjemetom z gradu.

Praznično odet tudi Maribor
Praznično dogajanje se je danes začelo tudi v Mariboru. Praznično okrasitev je kot po navadi slovesno prižgal župan Andrej Fištravec pred Prvo gimnazijo na Trgu generala Maistra. V tamkajšnjem parku so ponovno postavili čarobne lampijončke, ki so letos v okviru Ane Plamenite Mariborske zasvetili tudi na bližnjem Rakuševem trgu. Sicer pa okrasitev ulic in trgov v Mariboru ostaja enaka lanski in torej še vedno le delno sledi ideji iz pravljice o Vilinskem klobčiču.

S prižigom lučk se v drugem največjem slovenskem mestu uradno začenja Čarobni december, ki prinaša več kot 200 dogodkov različnih organizatorjev, med drugim Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, podjetja Nipa, Zveze prijateljev mladine Maribor in Društva oživimo Grajski trg. Vzporedno bodo potekali program Vilinsko mesto v organizaciji Narodnega doma Maribor in še nekateri drugi dogodki, saj v Mariboru kljub vsakoletnim obljubam še vedno niso dorekli enotne organizacije prazničnega dogajanja.

Prvi dogodki bodo že danes s koncerti na Trgu svobode, Grajskem trgu in Trgu Leona Štuklja, na Rakuševem trgu pa bo intimnejše naravnano dogajanje v okviru Ane Plamenite Mariborske.

Ljubljani so prižgali praznične luči #Ljubljana

A video posted by MMC RTV Slovenija (@mmcrtvslo) on Nov 25, 2016 at 9:18am PST

Janković o prazničnem decembru v Ljubljani
Luč je simbol upanja in preroda
Prižig prazničnih luči v Ljubljani in Mariboru