Karmen Zinrajh se z glasbo ukvarja že 15 let. Z letošnjim letom se je odločila za nekoliko drznejši in prepoznavnejši vstop v medijski prostor. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Karmen Zinrajh se z glasbo ukvarja že 15 let. Z letošnjim letom se je odločila za nekoliko drznejši in prepoznavnejši vstop v medijski prostor. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Karmen Zinrajh v oddaji Hri-bar

Kljub temu, da se v Hri-barju pojavljajo pevke, ki načeloma niso preveč znane širšemu slovenskemu občinstvu, ima večina izmed njih poseben odnos do glasbenega ustvarjanja, saj doživljajo glasbo kot pomemben del svojega življenja in jim ta predstavlja izjemno kreativno obliko preživljanja prostega časa.

Ena takšnih je tudi Karmen Zinrajh, sicer Ptujčanka, ki ima za svoja leta zelo pestro in dolgo glasbeno zgodovino.

MMC se je udeležil snemanja oddaje Hri-bar, v kateri je Karmen nastopila kot pevka. K njej smo pristopili takoj po odpeti pesmi Roxanne in z njo opravili kratek intervju. Vabljeni k njegovemu ogledu v priloženem videoposnetku.

Karmen - od rockerske do ambientalno-elektronske princeske
Karmen je precej zaznamovala vloga vokalistke ptujske rockskupine Hudobni Volk, s katero so veliko nastopali predvsem v letih okrog 1995. Pozneje se je pridružila skupini Sleazy Snails, s katero so leta 2000 izdali album Mirovanje. Sodelovala je tudi s skupino Elastik in Marko Korošec trio ter aktivno delovala kot studijska spremljevalna vokalistka. Nato pa je pričela odkrivati nekoliko bolj izpopolnjeno obliko glasbenega ustvarjanja in se priključila džezovski zasedbi Traffic Jam, ki ji je zvesta še danes.
Glasbeno eksperimentiranje, predvsem v džezu in njemu sorodnih glasbenih žanrih jo je v zadnjem času tako pritegnilo, da je posnela svoj prvenec z naslovom Passion, s katerega ravno te dni predstavlja svoj prvi singel Kje si ti. Zanj je posnela tudi videospot.

Passion bo predvidoma izdan le na DVD-ju
Album Passion vsebuje osem pesmi: Awakening, Vampire, Ulica življenja, Kje si ti, Alma Pobre, Angel of East, Road next to the Sea ter priredbo Blood of Eden. Gre za ambientalno elektronske melodije s pridihom New Age in etnotradicije. Še najbolje bi to glasbo opisali kot filmsko, oziroma na trenutke že kar pravljično, saj vsebuje nežne, izredno čustveno nabite instrumentalne tone, ki znajo v kombinaciji z "gothic" barvami vokala poslušalca popeljati na pravo fantazijsko potovanje. Karmen je mnenja, da album kot zaokrožena celota deluje brezčasno, a hkrati sodobno, saj nam učinkovito in iskreno predstavi vso lepoto bivanja, vendar si ne zatiska oči pred bolečimi trenutki vsakdana.

Z albumom Passion se Karmen potrjuje kot zrela umetnica, ki v slovenski glasbeni prostor prinaša svojevrstno, nevsakdanjo in njej ljubo svežino, drugačnost. Čeprav se zaveda, da je danes skoraj nemogoče na novo "odkriti toplo vodo", se kljub vsemu trudi biti "svojstvena" in originalna.

V videoposnetku na desni si lahko ogledate odlomek pesmi Roxanne, izvedene v oddaji Hri-bar, in kratek intervju. Na dnu prispevka pa tudi omenjeni videospot za pesem Kje si ti.

Sicer pa ste vabljeni pred televizijske zaslone k ogledu oddaje Hri-bar, ki bo danes ob 21. 30 na 1. programu Televizije Slovenija. Ogled oddaje je možen tudi preko MMC-jeve spletne strani.

Videospot za pesem Kje si ti

Karmen Zinrajh v oddaji Hri-bar