Poleg Jureta Koširja v igralskih zasedbah za sinhronizacijo risank najdemo tudi Moniko Pučelj, Klemna Klemna in Marka Potrča. Foto: MMC RTV SLO
Poleg Jureta Koširja v igralskih zasedbah za sinhronizacijo risank najdemo tudi Moniko Pučelj, Klemna Klemna in Marka Potrča. Foto: MMC RTV SLO

Snemanje poteka približno tri, morda štiri dni, morda celo več, odvisno od vloge, kakšno imaš.

Jure Mastnak
Nuška Drašček
Nuška risanke v kinodvoranah naravnost obožuje, saj so vedno spravijo v smeh. Foto: MMC RTV SLO
Jure Mastnak
Mastnak je tudi del imitatorske ekipe oddaje Hri-bar. Foto: MMC RTV SLO

Norčije in vragolije animiniranih junakov so odlična zabava, že nekaj časa pa si je mogoče risanke na filmskih platnih ogledati tudi v sinhronizirani različici. Med najbolj znanimi slovenskimi "posojevalci glasov" sta Jernej Kuntner in Jure Mastnak, zanimivo pa je, da se v igralski zasedbi najde tudi veliko znanih imen, ki sicer ne plujejo v igralskih vodah. Mednje sodita nekdanji smučarski as Jure Košir, ki je glas posodil v risankah Kung Fu Panda in Ninja želve, in pevka Nuška Drašček, ki jo je bilo kot Sneguljčico slišati v tretjem delu Shreka.

Jure Košir: Današnja tehnologija dela čudeže
Oba sta bila s to izkušnjo zelo zadovoljna. Košir je dejal, da ga je k sodelovanju povabil prav Kuntner, sicer tudi režiser sinhronizacije. "Dejal mi je, da ima nekaj likov, ki imajo barvo glasu podobno moji. Snemanje je bilo dokaj zahtevno, a hkrati tudi zabavno."

Jure Mastnak bo v ponedeljek, 13. julija, ob 12.00 gost MMC-jeve spletne klepetalnice. Vabljeni!

Jure je še dodal, da sodobna tehnologija pri risankah dela prave čudeže, na vprašanje, katera risanka je v njihovi družini trenutno najbolj priljubljena, pa mu je pomagala odgovoriti kar hči Alina: Ledena doba 3, ki so si jo že ogledali. Katere pa so najljubše risanke njegove mladosti? "Lolek in Bolek in Čebelica Maja," je odgovoril brez težav.

Nuška: Današnje TV-risanke so "totalna bedarija"
Z izbiro Čebelice Maje se je strinjala tudi Nuška, ki je velika oboževalka risank. "Ob njih se tako nasmejem," je dejala sveže poročena pevka, ki je izredno uživala pri sinhronizaciji glasu Sneguljčice. "Moj lik je tudi pel, predvsem opero, nato pa se ji je povsem 'odpulilo'," se spominja Nuška, ki bi se z veseljem še kdaj zaprla v studio tudi zaradi risank. "Zelo je zanimivo, ker je težko uskladiti mimiko likov z besedilom."

Kaj pa misli o novodobnih televizijskih risankah? "Mi smo gledali Liliput Put, Toma & Jerryja, Čebelico Majo. To so bile zelo lepo narisane risanke, smešne, z neko pozitivno vsebino. Danes pa se mi zdi, da predvajajo 'totalne bedarije', ne vem, če imajo otroci kaj veliko od njih."

Američani odločajo o primernosti glasov
Poklicali smo tudi Jureta Mastnaka, znanega imitatorja in "starega mačka" sinhronizacije, saj je sodeloval pri posojanju glasov že kar pri 14 risankah. V trenutno aktualni Ledeni dobi 3 se skriva za podobo mamuta Mannyja.

Razkril je veliko o samem snemanju glasov: "Že pred samim projektom, približno nekaj mesecev pred dejanskim snemanjem, v studiu naredijo t. i. voice cast, kjer posnamejo tvoj lik in ga nato pošljejo v Ameriko, kjer oni odločijo, kateri od glasov jim je všeč. Včasih vlogo zavrnejo ali potrdijo, pač odvisno od njihovih želja. Snemanje vloge poteka približno tri, morda štiri dni, morda celo več, odvisno od vloge, ki jo imaš. Vse skupaj se začne nato snemati v studiu, kjer imaš pred sabo mikrofon in sliko. V snemalnici je tehnik z njim pa režiser, ki te vodi. Včasih je to delo izredno zahtevno, saj je lahko prevod predolg in je potrebno prikrojiti besedilo odpiranju ust tistega lika, seveda s tem, da prevod ne izgubi pomena."

Pri Simpsonovih odigral kar šest likov
Pa je pri sinhronizaciji tudi kaj improvizacije? "Odvisno od režiserja, po navadi pa se je potrebno držati pravil, ki jih za like določijo v ameriških studiih. Včasih pa se tudi kaj improvizira. Odvisno od risanke in založbe. Že na "voice castih" pa vidiš, s kakšno kemijo boš odigral vlogo. Kaj dosti časa za pripravo pa žal ni. Ponavadi Američani dajo natančne smernice za posamezno vlogo, velikokrat želijo približek tistemu, kar je v izvirniku."

En igralec lahko v eni risanki dobi tudi več vlog: "Ponavadi je sicer tako, da ima vsak eno vlogo, lahko se pa zgodi, da tudi več. Včasih dobiš še kako stransko vlogo, za katero ne najdeš pravega glasu ali igralca, kajti časa za snemanje ni ravno na pretek. Jaz sem imel recimo v sinhronizirani verziji Simpsonov 6 ali 7 različnih likov, tudi zato ker mi je ta risanka še posebej pri srcu ..."

Snemanje poteka približno tri, morda štiri dni, morda celo več, odvisno od vloge, kakšno imaš.

Jure Mastnak