Prireditev vsako leto v Podpeco privabi številne obiskovalce in radovedneže. Foto: BoBo
Prireditev vsako leto v Podpeco privabi številne obiskovalce in radovedneže. Foto: BoBo

Ti so v 44 ekipah od dopoldneva gradili snežne skulpture.

Dva velika kupa umetnega snega, ki so ga pripravili že pred dobrima dvema tednoma, sta uspešno kljubovala višjim temperaturam, tako so imeli graditelji ob sončnem in nekoliko vetrovnem vremenu na voljo veliko materiala za snežne skulpture. Snežna kupa pa sta razveselila tudi najmlajše obiskovalce.

Med graditelji je kar nekaj takšnih, ki se že več let vračajo v Podpeco. Že 11. leto so iz Prlekije prišli člani Turističnega društva Pohodniki iz Male Nedelje. "Posebej so nam všeč ti koroški kraji in ljudje, na splošno pa je zelo zanimivo in pestro vzdušje ob gradnji gradov," je za STA povedal vodja ekipe Sandi Kšela. Rdeča nit njihove stvaritve je bil tudi letos kralj Matjaž, a so imeli nekaj težav pri ustvarjanju detajlov zaradi toplega vremena, vendar so odločeni kip kralja Matjaža zgraditi do konca, skladno z načrtom, ki so ga prinesli s sabo.

Pomembno je, da med sabo sodelujemo, se pogovarjamo in skupaj ustvarjamo, je kot sporočilno vrednost dogodka danes izpostavila županja Črne na Koroške Romana Lesjak, ki meni, da to manjka naši državi. "Če je Mitnek pod Peco tisto mesto, s katerega lahko to sporočimo naprej, se mi zdi to zelo pozitivno," je za STA dejala županja.

Že ves dan so hkrati z gradnjo skulptur potekale zabavne predstavitve skupin, prispel je tudi že kralj Matjaža, ki si bo izbral svojo letošnjo Alenčico, po zaključku gradnje pa so sledili glasbeni nastopi in zabavno dogajanje.