K strožjim varnostnim ukrepom je organizatorje spodbudil primer Asie Argento. Foto: Reuters
K strožjim varnostnim ukrepom je organizatorje spodbudil primer Asie Argento. Foto: Reuters

Za strožje varnostne ukrepe so se organizatorji odločili zaradi dejanj zloglasnega filmskega producenta Harveyja Weinsteina, ki bi naj na enem izmed preteklih festivalov v hotelski sobi zlorabil takrat 21-letno Asio Argento.

Italijanska igralka in režiserka je bila med prvimi, ki so razkrile spolne zlorabe, po razkritju pa v domovini ni naletela na veliko razumevanja.

Prestižni dogodek, ki se bo začel 8. maja, bo letos potekal v sodelovanju s francosko ministrico za enakopravnost spolov Marlene Schiappo, ki je za britanske medije povedala, da se je z organizatorji povezala, ker je na festivalu treba preprečiti kakršno koli obliko nadlegovanja. "Festival po prijavi zlorabe Asie Argento ne bo nikoli več enak," je še poudarila Schiappova.

V času festivala bo zato delovala telefonska linija, ki bo odprta 24 ur na dan. Žrtvam zlorab in tistim, ki bodo zlorabam priča, bo omogočala, da nanjo pokličejo za pomoč oziroma se na svetovalce, ki bodo tam delovali, obrnejo, če bodo želeli prijaviti spolno zlorabo.