S festivalom težijo k povezovanju različnih kultur. Foto: Živa Kočevar
S festivalom težijo k povezovanju različnih kultur. Foto: Živa Kočevar
false
Festival obiskovalcem ponuja pester program. Foto: KUD Plac

Kulturno-umetniško društvo Plac deluje od leta 2004, v tem času pa so izvedli več kot 600 različnih projektov, s katerimi so želeli javnosti ponuditi raznolike in kakovostne ustvarjalno-izobraževalne vsebine s področij kulture, športa, ekologije, neformalnega izobraževanja, multikulturnosti in solidarnosti.

"Zanimanje za hiphopersko kulturo je zraslo predvsem med lokalnimi najstniki. Želeli smo jim ponuditi priložnost, jih poslušati in jim omogočiti, da izvedejo ta projekt ter s svojim razmišljanjem in občutenjem seznanijo tudi druge. Mladi prek plesa, grafitov in glasbe izražajo svoja mnenja, za katera večina nima posluha," je za MMC dejala predstavnica organizatorjev, Valentina Ambrožič.

Hkrati želijo pripomoči tudi k ohranjanju lokalne tradicije, mladim približati koncept prostovoljstva, timskega dela in dejavnega preživljanja prostega časa.

Težijo k povezovanju različnih kultur
Dotakniti pa se želijo tudi aktualne begunske krize in žičnate ograje na celotnem predelu Bele krajine. "Kolpa, ki teče med Slovenijo in Hrvaško, za nas ni meja, pač pa stvar, ki nas še dodatno povezuje. Naš namen je povezati ljudi in ustvariti mozaik različnih prepričanj in interesov, različnih starosti in narodnosti."

Festival se je začel včeraj z delavnico Holografi, filmskim večerom in nastopom DJ Stenjacha. V prihodnjih dneh pa pripravljajo še različne delavnice ter nastope M53, Mirka Vorkapića, Roots, Mriga & Ghet, skupine Djačaci in drugih.

Največji obisk sicer pričakujejo v soboto. "Prvi večer festivala je bil obiskan nad našimi pričakovanji. Veseli smo, da smo bili lahko priča tako velikemu odzivu in da obstajajo ljudje, ki imajo željo po novem, naprednem in da so nam pripravljeni dati priložnost ter nam prisluhniti. Upamo, da bo festival, ki letos sicer poteka prvič, pustil dober pečat in bo postal naša nova tradicija, ki pa se bo seveda skozi leta izpopolnjevala in nadgrajevala ter postajala iz leta v leto boljša," dodajajo organizatorji.