Manca je gledalce, žirijo in občinstvo v dvorani prepričala s skladbo Baila, baila, baila. Foto: RTV SLO
Manca je gledalce, žirijo in občinstvo v dvorani prepričala s skladbo Baila, baila, baila. Foto: RTV SLO
Manca Špik s svojo spremljevalno skupino
Manca Špik se je že drugo leto zapored na Melodijah morja in sonca predstavila s pesmijo s španskim naslovom - Baila baila baila. Lani je namreč prepevala o Marineru. Foto: RTV SLO
Lucija Gubenšek in Robert Roškar
Lucija Gubenšek in Robert Roškar sta bila voditelja obeh polfinalnih večerov 30. Melodij morja in sonca in tudi finalnega. Foto: RTV SLO

Špikova, ki je nastopila s pesmijo Baila, baila, baila je osvojila kar 39 od skupno 48 mogočih točk. Najvišjo oceno, dvanajstico, ji je podarila komisija 15. radijskih postaj, po 10 točk je prejela od občinstva v Avditoriju in strokovne komisije, najmanj - sedem - točk pa je prejela prek telefonskega glasovanja.

Prireditev, ki jo je vodil utečeni par Lucija Gubenšek in Robert Roškar, je odprla prva zmagovalka Melodij morja in sonca Moni Kovačič s pesmijo Nasmeh poletnih dni. Na oder pa je pozneje stopila še enkrat in zapela Brez ljubezni mi živeti ni. Kot je povedal voditelj, je posebej za to prireditev prispela naravnost iz ZDA.

Razporeditev točk
Po predstavitvi vseh 14 finalnih tekmovalnih pesmi se je začelo preštevanje glasov različnih žirij: občinstva v Avditoriju, strokovne žirije, žirije radijskih postaj in telefonskega glasovanja. Po mnenju strokovne žirije si je 12 točk prislužila skupina Sons, po mnenju žirije radijskih postaj poznejša zmagovalka Manca Špik, po mnenju občinstva in glasovalcev prek telefonov pa sveže ustvarjena najstniška skupina Pijamas, ki se je v skupnem seštevku prebila na drugo mesto.

Nagrade strokovne komisije
Poleg zmagovalne pesmi je ta večer strokovna komisija podelila še pet nagrad. Nagrado za najboljšo melodijo je prejel Aleš Klinar za pesem Naj ljubezen vrne se, ki jo je zapela Petra Slapar. Nagrado za najboljšo priredbo je dobila pesem Priznaj v izvedbi Steffy s skupino Donald Trumpet. Nagrada za najboljšo izvedbo je romala v roke Maje Slatinšek, za najboljše besedilo pa Duu Platin, ki je sicer tekmovanje končal v drugem polfinalnem večeru. Najbolj prestižno nagrado strokovne žirije - najboljša skladba v celoti - so prejeli domačini, zasedba Sons.

Posebni gostje
Med glasovanjem so oder zasedli posebni gostje, ki so krajšali čas tako gledalcem v Avditoriju kot tistim pred televizijskimi zasloni in poslušalcem pred radijskimi sprejemniki. Pod žarometi so nastopili Domen Kumer, Atomik Harmonik, Danijela, Karma, Werner, Moni Kovačič, Jasmin Stavros in plesna skupina NC dance.

Po vseh nastopih je sledila samo še uradna razglasitev rezultatov in še en nastop zmagovalke Mance Špik.

Tanja Mojzer