Ana Lamut je prerezala rdeči trak in odprla prenovljeni ljubljanski ulici za obiskovalce. Foto: MMC RTV SLO
Ana Lamut je prerezala rdeči trak in odprla prenovljeni ljubljanski ulici za obiskovalce. Foto: MMC RTV SLO
Voditeljica dogodka Manja Plešnar se je po rdeči preprogi pripeljala kar s kavalirjem. Foto: MMC RTV SLO

Da, Ciril-Metodov trg in Stritarjeva ulica sta po prenovi zdaj tudi "uradno" rezervirana samo za pešce. Prav po prenovi naj bi tamkajšnji trgovine in gostinski lokali še bolj zaživeli. Ob petju Nuške Drašček je Ana Lamut, pobudnica družabne prireditve ob odprtju, v družbi župana Zorana Jankovića in drugih, ki so sodelovali pri projektu prenove, slavnostno prerezala rdeči trak in omenjeni ljubljanski ulici odprla za javnost.

2,5 milijona evrov vreden projekt
Po pogostitvi, ki so jo pripravili tamkajšnji lokali, je sledila še modna revija z rdečo preprogo, na kateri so izdelke predstavile trgovine, ki stojijo na prenovljenih ulicah. Nato je za dobro ulično ozračje in sproščeno druženje poskrbela ekipa Radyoyo, trgovine pa so bile ta večer odprte do 22. ure.

Na Ciril-Metodovem trgu so obnovili oz. na novo zgradili komunalne vode, zamenjali plinovodno omrežje in zgradili vročevodno omrežje. Komunalne vode so obnovili tudi na Stritarjevi ulici, ki so jo poleg tega tlakovali, zamenjali pa so tudi glavni plinovod, vročevod in vodovod.

Skupna vrednost del na Kopitarjevi, Vodnikovem trgu, Ciril-Metodovem trgu in Stritarjevi ulici znaša približno 2,5 milijona evrov.

Arheološka odkritja med prenovo
Kot so zapisali na Mestni občini Ljubljana, so vsa dela potekala skladno s pridobljenim kulturnovarstvenim soglasjem ministrstva za kulturo in pod nadzorom arheologov Muzeja in galerij mesta Ljubljana. Poleg nadzora pri izkopih, potrebnih za obnovo obstoječih komunalnih vodov, so arheologi tam, kjer je bilo to potrebno, opravili tudi predhodne arheološke raziskave.

Na Kopitarjevi ulici so tako odkrili sledove prazgodovinske poselitve, na Vodnikovem trgu pa so arheologi dokumentirali temelje srednjeveških Samostanskih vrat, ki so z obrambnim sistemom varovala Ljubljano pred turškimi vpadi. Prav na tem delu je bilo območje izkopavanj razširjeno, da se z novimi komunalnimi vodi izognejo posegom v obstoječe zidane strukture. Zato bodo raziskave potekale predvidoma do sredine novembra.