Anita Ogulin je zmagala s 100 glasovi prednosti pred Srečkom Žagarjem, pilotom letalske enote policije, ki je bil nominiran v imenu vseh reševalcev v novembrskih poplavah. Foto: BoBo
Anita Ogulin je zmagala s 100 glasovi prednosti pred Srečkom Žagarjem, pilotom letalske enote policije, ki je bil nominiran v imenu vseh reševalcev v novembrskih poplavah. Foto: BoBo
Slovenec leta je pravzaprav Slovenka leta - Antia Ogulin

"Anita Ogulin je bila edina v naši državi, ki me je kot mladoletno dekle spravila s ceste v varno zavetje in potegnila iz spiralnega brezna obupa. Ko smo bili lačni, nam je priskočila na pomoč, omogočila mi je šolanje, priskrbela oblačila, predvsem pa mi je dala topel objem in svoje veliko srce. Zame je Anita Ogulin ženska, Dama (z veliko začetnico), je moj vzor in predvsem zgled za vse življenje," so besede, s katerimi so na nocojšnji svečani razglasitvi v Gledališču pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana predstavili letošnjo nagrajenko akcije Slovenec leta 2012, izposodili pa so si jih od bralke.

Uredništvo časnika je namreč letošnjo nominacijo kandidatov prepustilo bralcem časopisa, ki so izločili politike in so tudi skozi nominacijo kandidatov za Slovenca leta določili značaj tokratne prireditve, ki je dobila še podnaslov: Postanimo spet družba dobrih ljudi.

Poleg Ogulinove so bili nominirani še nevrolog prof. dr. Miro Denišlič, biatlonec Jakov Fak, gospodarstvenik Robert Golob, prostovoljka Hospica Manca Košir, predsednica Združenja Limfom & Levkemija Kristina Modic, režiser Marko Naberšnik, predsednica Europe Donne Mojca Senčar, neznani upokojenec, ki je v akciji vala 202 Botrstvo daroval družini v stiski stanovanje, in v imenu vseh reševalcev v novembrskih poplavah pilot letalske enote policije Srečko Žagar.

Humanitarna nota prireditve
Na prireditvi so nastopili Nina Pušlar, harmonikar Miha Debevec, Rudi Bučar s pesmijo pokojnega psihiatra Andreja Marušiča z naslovom Noč uničuje, Adi Smolar, skupina Muff in trio Gazela, igralci Šentjakobskega gledališča pa so predstavili domislice, aforizme in tekste Toneta Fornezzija - Tofa, Evgena Juriča in Mitje Cjuhe - Micyja.

Prireditev je imela tudi humanitarno noto - vsa zbrana sredstva od prodaje vstopnic so darovali družini Pinter iz Velenja - lanske poplave so jim namreč uničile stanovanje, 12-letni Žiga ima težko obliko cerebralne paralize, oče Jože pa je bil nedavno operiran zaradi tumorja v ušesu.

Slovenec leta je pravzaprav Slovenka leta - Antia Ogulin