Ognjemet z ljubljanskega gradu je trajal pet minut. Foto: BoBo
Ognjemet z ljubljanskega gradu je trajal pet minut. Foto: BoBo

Številna slovenska večja in manjša mesta že tradicionalno pripravljajo množična praznovanja na prostem. V večini mestnih občin so v leto 2020 najprej vstopili najmlajši, silvestrovanja pa so se začela po silvestrskih večerjah, torej po 21. uri.

V Ljubljani je bilo veselo ves zadnji dan leta, na Kongresnem trgu so leto 2020 prvič "dočakali" že ob 16. uri, ko je bilo na vrsti silvestrovanje za družine z otroki, starimi do deset let. Opoldne so sekunde do leta 2020 prvi odšteli najmlajši v Celju.

Na vseh štirih ljubljanskih prizoriščih je silvestrovalo okoli 55.000 ljudi, v širšem središču mesta pa okoli 100.000. Foto: BoBo
Na vseh štirih ljubljanskih prizoriščih je silvestrovalo okoli 55.000 ljudi, v širšem središču mesta pa okoli 100.000. Foto: BoBo

Večerna silvestrovanja v Ljubljani so potekala na štirih prizoriščih. Osrednje na Kongresnem trgu je bilo namenjeno najširšemu krogu obiskovalcev, ki so jih zabavali skupina Kingston in Luka Basi. Na Mestnem trgu so nastopali Špičikuc Orchestra in Neisha. Na Pogačarjevem so ljubitelje slovenskih izvajalcev popularne in narodno-zabavne glasbe zabavali ansambel Ceglar, Fredi Miler in Come Back band. Trg francoske revolucije je bil namenjen ljubiteljem rokovske glasbe ob zvokih Omega Sun, Alo! Stari, Srd in Niet.

Opolnoči je nebo nad prestolnico razsvetlil petminutni ognjemet, ki je bil ekološki, torej z raketami iz papirja in razgradljivih materialov. Nočno nebo je ob ognjemetu zasvetilo v zeleni, ki je barva Ljubljane, in silvestrskih barvah, kot so srebrna, zlata in modra, je za TV Slovenija povedala predstavnica Turizma Ljubljana Nina Kosin.

Po njeni oceni je bilo na osrednjih koncertnih prizoriščih okoli 55.000 obiskovalcev, skupno z drugimi lokacijami v mestnem središču in na obrežju Ljubljanice pa je bilo obiskovalcev okoli 100.000, med njimi tudi precej tujcev, predvsem Italijanov.

Preberite tudi:

V Mariboru do 15.000 ljudi

Silvestrski pozdrav

Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru so v novo leto vstopili v družbi skupin Groovocado in Big Foot Mama. Na Grajskem trgu je za zabavo skrbel DJ, na Trgu svobode pa je bilo pripravljeno silvestrovanje na drsalkah. Po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Urbančič Windisch se organiziranih silvestrovanj v Mariboru po navadi udeleži med 10.000 in 15.000 ljudi, lahko tudi več.

Željni zabave na prostem so zapolnili tudi prenovljeni novomeški Glavni trg, kjer je največje silvestrovanje na Dolenjskem pripravil Zavod Novo mesto, v družbi domače zasedbe Mrfy in Nuše Derende pa se je novega leta veselilo nekaj tisoč obiskovalcev. V Novem mestu so novo leto na prostem pričakali tako domačini kot tudi obiskovalci iz Posavja in Bele krajine, zadnja leta med obiskovalci opazijo tudi tujce, je povedal Jure Dolinar iz Zavoda Novo mesto.

Zadnji večer s Klemnom Slakonjo

V Novi Gorici so ob koncertnem vzdušju organizirano silvestrovanje pripravili v ogrevanem šotoru pred občinsko stavbo, ki je sprejel okoli 2000 ljudi, so pa silvestrske zabave potekale tudi drugod po mestu. "Nova Gorica je vedno bila žurersko mesto, mesto zabave in tudi silvestrovanje to potrjuje," je za STA dejal novogoriški podžupan Simon Rosič. Ob vstopu v novo leto je v športnem slogu vsem zaželel, da naj se vsi v novem letu počutijo kot na finalni tekmi, pri čemer se "finale ne igra, ampak se finale zmaguje".

V Kopru so silvestrovali z Rock Partyzani, v Celju so najmlajši novo leto dočakali že ob 12. uri, tisti malo starejši pa so v 2020 vstopili na Krekovem trgu v družbi zasedbe Mambo Kings. V Murski Soboti pa so prihod novega leta praznovali v družbi skupin Plus Band in Aktual.

Kranjska Gora. Foto: MMC RTV SLO
Kranjska Gora. Foto: MMC RTV SLO

V Kranju so se zabavali ob zvokih skupine Victory, v Novi Gorici so v novo leto vstopili z Nino Pušlar, v Velenju pa je zbrane zabavala zasedba Pop Design.

Sicer pa so organizirana silvestrovanja po državi potekala tudi v gostiščih, zdraviliščih in hotelih, pa tudi v nekaterih planinskih kočah, kjer oskrbniki niso počivali, saj so se glede na lepo vreme mnogi za začetek novega leta podali v naravo, v hribe.

Ponekod z ognjemetom, drugje brez

Tako kot v Ljubljani se ognjemetu niso odrekli v nekaterih drugih mestih, denimo v Murski Soboti in v Ljutomeru. Več mest pa že leta ne organizira osrednjega ognjemeta, med njimi na primer Maribor in Celje. V Kranju so ob polnoči namesto ognjemeta v zraku frčali biološko razgradljivi konfeti.

Na Bledu so na jezeru s pomočjo Društva za podvodne dejavnosti Bled prižgali kres in z njim v obdobju najkrajših dni v letu prosili sonce, da se znova vrne.