Na pouličnih gledaliških in drugih predstavah, ki jih pripravljajo v sodelovanju s festivalom Ana Desetnica, se bo od četrtka do vključno sobote predstavilo več uličnih gledališč, klovnov, požiralcev ognja in drugih nastopajočih. Foto: BoBo
Na pouličnih gledaliških in drugih predstavah, ki jih pripravljajo v sodelovanju s festivalom Ana Desetnica, se bo od četrtka do vključno sobote predstavilo več uličnih gledališč, klovnov, požiralcev ognja in drugih nastopajočih. Foto: BoBo
Dogajalo se bo tudi v Novem mestu. Foto: BoBo

Tradicionalni poletni večeri v novomeškem mestnem jedru se začenjajo ta četrtek s tridnevnim festivalom pouličnega gledališča Rudi Potepuški. Na pouličnih gledaliških in drugih predstavah, ki jih pripravljajo v sodelovanju s festivalom Ana Desetnica, se bo od četrtka do vključno sobote predstavilo več uličnih gledališč, klovnov, požiralcev ognja in drugih nastopajočih.

Celoten program lahko pogledate tukaj.

Vodja festivalskega programa, za katerega skrbi domača literarna založba Goga, Vesna Kelbl je na današnji novinarski konferenci napovedala, da bo spored tradicionalnega, desetega festivala Rudi Potepuški ob letošnji 650-letnici Novega mesta posebej bogat.

Hkrati bodo potekale otroške delavnice, v največji meri družinsko naravnani festival pa bodo končali s sobotnim večernim koncertom Maček Muri in Muca Maca pevke Nece Falk.

Med prireditvami uličnega festivala je Kelblova posebej opozorila na premierno gledališko izvedbo humoresk po literarni predlogi Zgodbe na dvoru kralja Janeza Slavka Pregla, ki jo v režiji Maje Gal Štromar z domačimi ljubiteljskimi igralci pripravljajo pri založbi Goga.

Glavnina dogodkov ob četrtkih in petkih
S festivalom Novomeščani, kot rečeno, začenjajo Novomeške poletne večere, v okviru katerih bodo na ploščadi pred knjigarno založbe Goga na tamkajšnjem Glavnem trgu gostili glasbenike, Gogine avtorje, prevajalce in druge umetnike ter pohodnike in kolesarje.

Prireditve bodo v glavnini potekale ob četrtkih in sobotah. Večino četrtkov bodo namenili pogovorom z avtorji, ki so svoja dela izdali pri Gogi, in drugimi gosti. Sobotni večeri bodo bolj glasbeno obarvani.

Med literarnimi gosti je vodja festivalskega programa izpostavila Miho Mazzinija, Mirta Komelja, Vinka Möderndorferja in Andreja Rozmana - Rozo. Med glasbeniki pa trio Vaska Atanasovskega, pevko Aphro Tesla in kitarista Igorja Bezgeta, skupino Kabinet čudes Brutka Bimbiča ter domačega, v New Yorku delujočega saksofonista Igorja Lumperta, ki bo nastopil s projektom Na svoji zemlji po filmski glasbeni predlogi Marjana Kozine.

V okviru Novomeških poletnih večerov bodo potekali tudi koncerti tamkajšnje poletne džezovske delavnice Jazzinty in Gogin vsakoletni poletni seminar za prevajalce iz slovenskega jezika.