Po celotni Sloveniji bodo potekale najrazličnejše prireditve. Foto: Reuters
Po celotni Sloveniji bodo potekale najrazličnejše prireditve. Foto: Reuters
noč čarovnic
Na prireditvah ne bo manjkalo niti rezljanja buč. Foto: Reuters

Kot že nekaj let zapored bodo tudi letos pravi čarovniški festival organizirali v Slovenskih Konjicah, kjer hkrati pripravljajo tudi sprejem za popotnika Oliverja Tiča.

Konjiški čarovniški festival so še lani pripravili ob dvorcu Trebnik, letos pa se seli v mestno središče, saj bo od 16. ure potekal na Starem trgu. Za najmlajše so pripravili različne otroške delavnice - poslikavo obraza, čarovniško šolo, izdelavo čarovniških oblačil in pripomočkov ter pripravo čarobnih zdravilnih napojev.

Potekala bo tudi tržnica čarovniških oblačil in pripomočkov, ob nastopu plesnih skupin pa so pripravili tudi modno revijo z izborom najlepše čarovnice. V sklopu večernega dogajanja bo v Slovenskih Konjicah nastopila glasbena zasedba Ira Roma, ki se bo predstavila z ruskimi šansoni ter ljudskimi pesmimi in baladami.

V Slivnici pri Mariboru dogodek pripravlja Združenje rezbarjev in modelarjev lesa Slovenije, obiskovalci pa se bodo zbrali na šolskem igrišču v Slivnici, kjer jih bosta zabavala strašna duhova iz Teatra Cizamo, ki sta na videz strašna, v bistvu pa ne preveč bistra in pogumna.

Strašne maske nosili že Stari Kelti
V mariborskem Vetrinjskem dvoru bodo pripravili ustvarjalno druženje, pripravljanje sladic, izdelovanje pajkov in netopirjev ter dolbenje in rezljanje buč, ki jih bodo razstavili na dvorišču.

V dvorcu Rakičan bodo priredili kar dvodnevno čarovniško zabavo, ki se bo začela danes zvečer, nadaljevala pa tudi v nedeljo do zgodnjih jutranjih ur. Pripravili so pester, srednjeveško in čarovniško zabavno obarvan program, ki je namenjen vsem generacijam. Med glasbenimi gosti bodo letos Vlado Kreslin z Malimi bogovi, Siddharta, Alya in drugi. Prireditev bodo nadgradili v ponedeljek s kulinarično-kulturnim festivalom Čarobni okusi Pomurja.

Čeprav noč čarovnic velja za ameriški praznik, pa so simboli, okraski in običaji, ki so značilni za ta praznik in so večinoma povezani z nadnaravnimi in okultnimi silami, poganskega izvora.

Stari Kelti so hudobne duhove poskušali pomiriti s sladkarijami. Strašne maske so si nadeli, da bi imeli hudobni duhovi tudi njih za duhove ter bi jih pustili pri miru. Zato so razpostavljali tudi izdolbene buče, v katerih je gorela sveča.