Iča je gostovala v mnogih radijskih in televizijskih oddajah. Foto: MMC RTV SLO/Žiga Culiberg
Iča je gostovala v mnogih radijskih in televizijskih oddajah. Foto: MMC RTV SLO/Žiga Culiberg

Kot je na družbenem omrežju Facebook objavila njena hči, je Iča umrla v bolnišnici, kamor so jo zaradi hude zastrupitve črevesja sprejeli že februarja. Nato je prestala več operacij, nekaj časa je bila tudi v komi, pišejo slovenski mediji.

Putrihova se je leta 1942 rodila kot Marija Kos. Vrsto let je zabavala številne ljubitelje humorja in bila znana po nalezljivi dobri volji. Kar petnajst let je na nastopih sodelovala s humoristom in pevcem Marjanom Roblekom - Matevžem, kot humoristka pa je dve leti nastopala tudi z legendarnimi Avseniki.

V Jugoslaviji je bila z več kot 500 čistimi udarci v minuti ena najhitrejših strojepisk v državi. Leta 2017 je v intervjuju za Večer povedala, da je bila v šoli v razredu "glavna za kakšne štose". "Pogosto rečem, da nisem humoristka po poklicu, jaz sem bila vedno z veseljem tajnica in to je bila moja najboljša zaposlitev. V humoristično sfero sem 'kar padla'."

"Vedno pravim, da nisem humorist, ampak sem po karakterju optimist. So pa današnji humoristi drugačni, znati morajo peti, plesati, vse. Nedavno sem bila na predstavi Martine Ipše, eno uro in pol sem se smejala. V mojih časih sem prišla na oder z mikrofonom, včasih sem ob petih popoldne začela stand up, temu smo sicer takrat drugače rekli, in do petih zjutraj vice
pripovedovala," je takrat še povedala za Večer.

Iča Putrih je leta 2009 gostovala v radijski oddaji Nočni obisk