Power Dancers praznujejo 20 let od izida prvega albuma Have Fun or Die in ikonične pesmi Ujemi me, ki je še vedno (oz. že spet) ena najpogostejših glasbenih želja na zabavah z glasbo 90. let prejšnjega stoletja. Foto: Gregor Wernig / M24.si
Power Dancers praznujejo 20 let od izida prvega albuma Have Fun or Die in ikonične pesmi Ujemi me, ki je še vedno (oz. že spet) ena najpogostejših glasbenih želja na zabavah z glasbo 90. let prejšnjega stoletja. Foto: Gregor Wernig / M24.si
Power Dancers so ena izmed močnejših imen zlatega obdobja slovenskega popa. Delovale so deset let, izdale šest albumov in posnele 13 videospotov. Foto: Gregor Wernig / M24.si
Ob posebni obletnici so se vrnile tja, kjer se je veliko stvari zgodilo - v oddajo Dee Jay Time na Radiu Salomon. Foto: Gregor Wernig / M24.si
Spomini na drugačne čase - čase, ko še ni bilo svetovnega spleta in so dekleta krasila zgolj naslovnice revij. Foto: Gregor Wernig / M24.si

V trenutku, ko se je začela drugače ceniti slovenska glasba, smo me to začutile. Mene je fasciniral vzpon rumenih tračev. V nekem trenutku si lahko prišel v revije le, če si o sebi izdal kakšen trač. Nisem hotela niti pomisliti, da bi se na naslovnicah znašli naslovi: "Powerke zasačili na ...". V karieri nam tega ni bilo treba nikoli početi.

Natka
In če združitve v tujini prinašajo milijone ameriških dolarjev, je pri nas popolnoma drugače. "V Sloveniji taka združitev ne more biti donosna, lahko je kvečjemu osebno zadoščenje, saj je danes glasbena scena v izredno slabem stanju. Mediji ne podpirajo več slovenske glasbe tako zelo, kot so jo včasih, zato tudi ni neke evforije okrog slovenskih glasbenih izvajalcev in posledično je tudi manj nastopov. Načelno pa podpiram ponovno združevanje teh skupin, saj me popeljejo v brezbrižno najstniško obdobje," pravi Natka. Foto: Gregor Wernig / M24.si
Tako kot Natka se tudi preostale članice ukvarjajo s poučevanjem plesa in na mlade prenašajo svoje znanje in izkušnje. Foto: Gregor Wernig / M24.si

Ja, petje je bilo vedno podrejeno. Me smo bile v osnovi plesalke in šele potem pevke. Me nismo nikoli trdile, da smo Mariah Carey. Me smo združile ples s petjem. In nastal je velik šov, ki smo ga prodajale.

Natka
Vrnitve na odre dekleta za zdaj še ne načrtujejo. Foto: Gregor Wernig / M24.si
V času od razhoda do danes so powerke prejele ogromno prošenj oboževalcev, da se znova združijo. Foto: Gregor Wernig / M24.si
Časi se spreminjajo, tetovaže ostajajo. Prav tako spomini. Foto: Gregor Wernig / M24.si

Power Dancers so ena izmed močnejših imen zlatega obdobja slovenskega popa. Delovale so deset let, izdale šest albumov in posnele 13 videospotov. "Meni se zdijo kot neka druga dimenzija," priznava Špela.

Po razhodu so dekleta nadaljevala sama brez Natke. Leta 2008 so še izdale singel Verjameš ali ne. "Čeprav smo bile izredno dobre prijateljice, je težko pričakovati, da bomo konec kariere začutile ob istem času," je priznala pred skupnim intervjujem Natka, danes uspešna koreografinja in vodja plesne šole.

Danes so njihove prioritete družine. Mateja ima tri sinove, Cvetana tri hčere, Špela dve hčeri in Natka dva sinova. "Tudi to, da smo danes na tem intervjuju, je velik podvig," je poudarila Špela.

Z Natko, Špelo, Cvetano in Matejo smo izmenjali nekaj besed, ko so obujale spomine na svoje zlate čase in čase, ko so bile nepogrešljiv del programa Dee Jay Time.


V nekem drugem vzporednem svetu bi se zdaj pogovarjale o 20. obletnici od izdaje prvega albuma Make Fun or Die. Morebiti celo o pripravah na obletnico, ki bi jo praznovale na kakšnem večjem odru. Kako oddaljeni se vam zdijo časi, ko ste še aktivno nastopale?
Natka: Zelo.
Špela: Meni se zdijo kot neka druga dimenzija.
Natka: Toliko se nam je vmes zgodilo. Skupaj imamo deset otrok in že to je takšna sprememba, ki povzroči, da ne razmišljaš o svojih časih na odru, ampak se osredotočiš na družino. A vseeno vsake toliko časa pogledam fotografije, filmčke ... Imam vse arhivirano in tako obujam spomine. Ko pa se včasih pogovarjam s Špelo, mi reče: "Stara, se spomniš ono ...?!" In ji odvrnem: "Res?! Pojma nimam." (Smeh). Včasih se sprašujem, ali sva bili sploh skupaj, ker se vsaka spominja nečesa drugega (smeh). Res si želim, da bi lahko enkrat šle nekam stran in samo izmenjevale spomine, da si sestavim popolno sliko.
Špela: Življenje nam je res hitro teklo, ker smo imele treninge, intervjuje, nastope ...
Cvetana: Tudi po tri nastope smo imele na dan, tako da smo morale "leteti" iz enega na drug oder.
Špela: Neverjetno. Danes si sploh ne predstavljam, da bi bile sposobne izpeljati kaj podobnega.

Znate odplesati še kakšno koreografijo s svojih nastopov?
Špela: S Cvetano sva ravno plesali pri njej doma poleti in skušali uloviti stare korake. To ti ostane v spominu.

Tudi skladbe še poslušate za nazaj?
Natka: Ja, vsake toliko časa si zavrtim kakšno našo skladbo. Moji otroci poznajo vse naše največje uspešnice in jih pojejo. Včasih, ko imajo odmor v šoli, lahko otroci na računalniku izberejo svojo glasbo, da se vrti, in moj najmlajši večkrat izbere skladbe mamice ali atija in se malo pohvali s tem (smeh).
Ko ste bile aktivne na odrih in v medijih, so bili zlati časi slovenskega popa. Bi lahko rekli, da je z vašim odhodom prišlo tudi do zatona teh časov ali se je to zgodilo že prej?
Špela: Zdi se mi, da je začelo kar odmirati. Ne vem, zakaj se je to zgodilo, ker v tujini vse poteka normalno. Tu pa je postalo vse otožno, že žalostno. Mislim, da smo se odločile pravi trenutek, da gremo na druge poti.
Natka: V trenutku, ko se je začela drugače ceniti slovenska glasba, smo me to začutile. Mene je fasciniral vzpon rumenih tračev. V nekem trenutku si lahko prišel v revije le, če si o sebi izdal kakšen trač. Nisem hotela niti pomisliti, da bi se na naslovnicah znašli naslovi: "Powerke zasačili na ...". V karieri nam tega ni bilo treba nikoli početi. Me smo vedno izdale videospot, ga predstavile v medijih, s koncertov so novinarji objavljali lepe reportaže in smo vedno imele lepe zgodbe. Ne predstavljam si, da bi prišlo tako daleč, da bi si morale izmišljevati zgodbe samo zato, da bi prišle v medije. Izgubila bi se glasba.

Ampak takrat se je tudi začela cela saga "popstars" v Sloveniji - od Sebastijana, Game Over, BePop ...

Natka: To je bilo že malo prej. In takrat je vse skupaj že malo upadalo. Od takrat, ko sem nehala pri Power Dancers, je val trajal še kakšno leto. Čutilo se je, da si je treba izmišljevati trače. Ni bilo več tolikšnega zanimanja za slovensko glasbo, upadala je prodaja zgoščenk, začel se je vzpon spleta ...
Cvetana: Tudi časopisi se niso več toliko prodajali, kar je tudi povezano.
Mlajšim izvajalcem ste bile vzornice, toda ko ste ve začele, pri nas ni bilo dekliških skupin. Kdo so bili vaši vzori?
Natka: Britney Spears ...
Cvetana: Britney Spears se je pojavila pozneje.
Natka: Michael Jackson!
Špela: Michael Jackson je bil moj velik vzornik.
Natka: Ona je imela vse z njegovimi motivi: zavese, svinčnike, zvezke, čevlje, posterje ... Cela soba je bila v Michaelu Jacksonu.
Špela: Res je.
Mateja: On je naredil prvi videospot z zgodbo, dolgo za njim je ni naredil nihče. Bil je daleč spredaj pred vsemi.

Tudi same ste se večkrat podale čez lužo. Kakšni so spomini na te avanture?
Cvetana: Večkrat smo se odpravile tja. Šle smo na Barbados, kjer smo bile večkrat po 14 dni.
Natka: Hodile smo na plesna izobraževanja h koreografinji Lisi, ki je tudi plesala v videospotu Michaela Jacksona. Dvakrat smo šle k njej. Drugače pa smo potovale in spremljale novitete glede glasbe in sloga oblačenja. Preprosto smo tam opazovale ljudi in okolico. Ta potovanja so nam vedno dala navdih za naprej.
Špela: Me smo potovale še v času, ko ni bilo svetovnega spleta. Sploh ne vem, kako smo potovale. Same smo si kupile letalske vozovnice na agenciji, v drugi državi smo si izposodile avtomobil in se same peljale.
Natka: Špela nas je vozila povsod. In to na osempasovnicah. Brez navigacije. Samo z zemljevidom. Ampak smo se znašle in to so bili lepi časi.

Kakšno je bilo življenje brez svetovnega spleta?
Špela: Brez Instagrama, brez selfijev ... Takrat smo me funkcionirale.
Natka: Spomnim se, kako je bilo, ko sem klicala v diskoteke, da bi lahko nastopale.
Cvetana: Morale smo poslati mapo s fotografijami, da so videli, kakšne smo (smeh).
Natka: To je bilo v praksi precej težko, ker ti si že lahko klical, ampak si moral ujeti človeka na drugi strani, da je bil sploh doma. In ko te je nazaj klical, si moral biti na mestu. Takrat ni nihče nosil telefonov v žepu. Bil je kar dolgotrajen proces in moral si imeti precej sreče.

Pred leti ste v oddaji Videospotnice izjavile, da so bili v Sloveniji pogosto premajhni odri.
Cvetana: Včasih sploh ni bilo odrov, ampak je bila miza in so pričakovali, da tam izvajamo svoj plesni šov.

Natka: Velikokrat smo prišle na nastop, kjer ni bilo primernega odra. Naš nastop pa je temeljil na plesnih točkah - na šovu. Imele smo za vsako skladbo narejeno koreografijo in so nas dajali v majhne čudne kraje, kjer smo morale stati. To je bilo za nas nenavadno, ker smo še vedno bile Power Dancers in to je pomenilo, da smo plesalke in da ob našem nastopu dobiš energično predstavo.
Je bilo zaradi tega petje podrejeno?
Natka: Ja, petje je bilo vedno podrejeno. Me smo bile v osnovi plesalke in šele potem pevke. Me nismo nikoli trdile, da smo Mariah Carey. Me smo združile ples s petjem. In nastale je velik šov, ki smo ga prodajale.
Kaj pa tujina?
Cvetana: Tam smo tudi precej nastopale.
Špela: V Zagrebu ...
Mateja: Split ...
Cvetana: Švica, Luksemburg, Nemčija ...
Špela: Dobile smo eno ponudbo od velike ameriške založbe, in ko smo bile na pogovorih in videle, kako funkcionira glasbena industrija v tujini, smo takoj zavrnile ponudbo. Me smo bile same svoje menedžerke, stilistke ... Tam pa bi bile lutke. Hoteli so nas predstaviti na azijskem trgu in smo samo rekle: Hvala lepa.
Natka: To je res bila resnejša ponudba, drugače pa smo veliko nastopale v Avstriji, tudi na Oktoberfestu (smeh). Vsepovsod. Včasih smo se zelo daleč vozile. Špela je dobro povezovala program in hitro preklapljala med angleščino, nemščino ... Enkrat se spomnim, da me je klicala domov, potem ko smo se vozile deset ur, in rekla: "Natka, jaz še zdaj vozim avto. Meni se je zmešalo (smeh)."
Špela: To so nepozabne zgodbe. Zdaj, ko imamo družino, si kaj takšnega sploh ne moremo predstavljati. Tudi to, da smo danes na tem intervjuju, je velik podvig.
Natka: Vsaka ima zdaj vsak dan načrtovan. Vsaka ima svoje obveznosti in je bilo treba vse premakniti, urediti varstvo za otroke.
A kaj obžalujete za nazaj?
Vse: Ne.
Mateja: Če bi kaj spremenile, ne bi bile tu, kjer smo.
Cvetana: Nič se nam ni takšnega zgodilo, kar bi rade pozabile.
Špela: Nismo imele slabih izkušenj.
Cvetana: Takrat ni bilo paparacev niti ekstremnih oboževalcev - kakšen se je že našel, ampak smo ga lahko na lep način odslovile.

V trenutku, ko se je začela drugače ceniti slovenska glasba, smo me to začutile. Mene je fasciniral vzpon rumenih tračev. V nekem trenutku si lahko prišel v revije le, če si o sebi izdal kakšen trač. Nisem hotela niti pomisliti, da bi se na naslovnicah znašli naslovi: "Powerke zasačili na ...". V karieri nam tega ni bilo treba nikoli početi.

Natka

Ja, petje je bilo vedno podrejeno. Me smo bile v osnovi plesalke in šele potem pevke. Me nismo nikoli trdile, da smo Mariah Carey. Me smo združile ples s petjem. In nastal je velik šov, ki smo ga prodajale.

Natka