Pahor je poudaril, da koledniki povezujejo običaj z dobrimi željami, dobrimi dejanji in solidarnostjo. Foto: Urad predsednika republike
Pahor je poudaril, da koledniki povezujejo običaj z dobrimi željami, dobrimi dejanji in solidarnostjo. Foto: Urad predsednika republike

Najprej jih je v državnem zboru sprejel predsednik DZ-ja Židan, ki je poudaril, da poslancem tradicionalni obisk parlamenta veliko pomeni. Zahvalil se jim je za humanitarno dejavnost, ki je po njegovih besedah zelo cenjena.

Potem pa so obiskali še Boruta Pahorja in mu zaželeli, naj v predsedniški palači prebivata veselje in gostoljubnost. "Mirno in varno naj bo ozračje v tem domu, da se bo od tod razširjal mir v svet," so voščili koledniki.

Predsednik republike je poudaril, da je njihovo sporočilo medsebojne odgovornosti zelo pomembno. "Ta običaj povezujete z dobrimi željami, dobrimi dejanji in solidarnostjo," je dejal. "Ste eni izmed številnih, ki v teh mesecih širite dobre misli in dejanja," je povedal in dodal, da s tem navdihujejo skupnost. "Prispevate k temu, da čutimo povezanost med nami in hvaležen sem vam za to."

Koledniki so v teh dneh obiskali domove v več kot 360 krajih, že 25 let pa oživljajo starodaven običaj in ga povezujejo z dobrodelnimi projekti. S tem želijo predvsem ohranjati kulturo solidarnosti. Zbrana sredstva bodo namenili predvsem projektom, ki izboljšujejo kakovost življenja in izobraževanja mladih. Letos zbirajo sredstva za pomoč osnovnošolcem, študentom in revnim družinam v Albaniji, Braziliji, Čadu, Kanadi, na Madagaskarju, v Malaviju, Ruandi, na Salomonovih otokih, v Slonokoščeni obali, Ugandi in Zambiji.