Sabina nam je zaupala, da sama ni imela nikoli težav s telesno težo, pozna pa kar nekaj takih, ki so imele resne težave  z nepravilnim prehranjevanjem. Pravi, da se je od njih ogromno naučila in jim pozneje tudi pomagala. Foto: Sabina Remar
Sabina nam je zaupala, da sama ni imela nikoli težav s telesno težo, pozna pa kar nekaj takih, ki so imele resne težave z nepravilnim prehranjevanjem. Pravi, da se je od njih ogromno naučila in jim pozneje tudi pomagala. Foto: Sabina Remar
Sabina Remar
Pravi, da pri ženski ni najpomembnejši zunanji videz, ampak njena ženstvenost, samozavest, karizma in pozitivna življenjska energija. Foto: Sabina Remar
Sabina Remar
Njen priročnik je nastal v sodelovanju s Tomažem Ozmecem, s katerim je sodelovala že prej. Foto: Sabina Remar
Sabina Remar
Nekdanja mis Universe in dekle nogometaša Sebastjana Cimerotiča se je morala zaradi snemanja v Turčiji po želji naročnika zrediti za nekaj kilogramov. Foto: MMC RTV SLO

Ob tej priložnosti smo znano slovensko manekenko povprašali, kako je nastala njena knjiga, ki pa ni kriminalni roman, kot ga je napisala Tjaša, ampak gre pravzaprav za priročnik. Zanimalo nas je tudi, kaj meni o hujšanju, kakšen je po njenem mnenju zdrav način prehranjevanja in kaj si misli o ženski lepoti ter plastični kirurgiji.

Nam lahko najprej poveste kaj več o vaši novi knjigi? Vam je pri tem pomagal kakšen strokovnjak?
Priročnik Kako sem izklesala svoje telo vam predstavlja način, kako želeno težo doseči in hkrati ohranjati. V njem so opisani tehnike in načini prehranjevanja, pa tudi vsebina posameznih treningov. Vse, kar je opisano, vam lahko služi kot smernica do zdravega načina življenja, ki vključuje tako prehrano in način prehranjevanja kot tudi pot do spoznanja, da je zdravo in lepo telo rezultat načina življenja in ne le enomesečne diete. Namen priročnika je spoznati zdrav način življenja in izoblikovati vaše telo tako, kot ste si ga zmeraj želeli ter v katerem boste zares zadovoljni - in navsezadnje tudi polno in zdravo živeti ob stresnem vsakdanu ter na splošno hitremu tempu življenja. Priročnik je namenjen vsem, ženskam in moškim, ki si želijo živeti zdravo, brez odrekanja in nepotrebnih razočaranj ob neuspelih dietah, oziroma na splošno tistim, ki si želijo spremeniti svoj nezdrav način življenja. Priročnik je nastal pod taktirko moje malenkosti in Tomaža Ozmeca, s katerim sem sodelovala že v preteklosti. Seveda pa so vključena tudi mnenja in znanja naših najboljših slovenskih strokovnjakov na področju športa in prehrane.

Kaj vas je spodbudilo k pisanju tovrstne knjige? Ste imeli kdaj težave s telesno težo ali z nepravilnim prehranjevanjem?
Sama sem se v nekem trenutku odločila, da spremenim svoj način življenja in začnem živeti bolj zdravo. Zato sem spremenila svojo prehrano, se začela redno rekreirati in posledično dobro ohranjati svoje zdravje, kar je najpomembneje za vse nas. In to svoje znanje, izkušnje in navade sem si želela deliti tudi z drugimi ter jim na tak način tudi pomagati. Sama težav s telesno težo nisem nikoli imela, sem pa imela prijateljice, znanke in sošolke, ki so imele resne težave z nepravilnim prehranjevanjem. Od njih sem se ogromno naučila in jim pozneje tudi pomagala.

Ali v manekenstvu res vladajo tako stroge zahteve, kar se tiče postave? So agenti od vas kdaj zahtevali, da še shujšate, na primer?
V manekenstvu, kar se tiče postav in primernosti teh, veljajo zelo različne zahteve, odvisno od trga. Recimo, ko sem delala v Turčiji, sem se obvezno morala zrediti za nekaj kilogramov, saj so tako zahtevali trg in klienti, ki so me najemali. V drugih modnih prestolnicah, kot je recimo Pariz, pa so spet čisto druga merila, zato so tam dekleta velikokrat tudi presuha.

Ste kdaj uporabljali "ekstremne" metode hujšanja ali prehranjevanja? Znani so tovrstni podvigi zvezdnic, na primer javorjeva dieta, celo "pomoč" pijavk pri hujšanju in podobno ...
Nikoli. Sem zagovornica zmernega in to mislim pri vsaki stvari, ne le, ko gre za diete oziroma prehranjevanje. Prav o tem govori moj priročnik, kako pridemo do želenega rezultata brez odrekanj in nezadovoljstva ob neuspelih dietah, temveč z delom in s telovadbo ter uživanjem ob dobri, okusni hrani, polni zdravih sestavin za naše telo.

Kaj je za vas lepotni ideal ženskega telesa? Je morda kakšna zvezdnica vaša vzornica, ki bi jo izpostavili kot zgled?
Ženska je v vsakem pogledu lepa in prav vseeno je, kakšen je njen zunanji videz, dokler ima v sebi tisto pravo ženstvenost, samozavest, karizmo in pozitivno življenjsko energijo.

Kako skrbite za svoje telo poleg pravilnega prehranjevanja?
Vsak drugi dan oziroma vsakič, ko mi čas dopušča, se odpravim teč v naravo, po navadi kar zjutraj, ker potem je dan veliko lepši. Redno obiskujem savne, včasih pa si privoščim tudi masažo. Predvsem pa skozi celoten dan popijem veliko vode, kar je zelo pomembno za naše zdravje in počutje.

Bi se kdaj ulegli pod kirurški nož, na primer čez nekaj let, ko popolnega telesa ne bo več mogoče doseči le z dieto in gibanjem?
Vedno se bom trudila ohranjati svoje zdravje in telo po najbolj naravnih poteh. Zato si v tem trenutku res ne predstavljam, kako bi bilo leči pod kirurški nož. Če pa v prihodnosti s čim na sebi ne bom zadovoljna, bom to najprej poskušala odpraviti na naraven način, drugače pa tudi alternativa ni izključena.

A. K./J. R.