Pazi, butalski gasilec drvi proti tebi! Foto: RTV SLO/ A. P.
Pazi, butalski gasilec drvi proti tebi! Foto: RTV SLO/ A. P.
Butal parejd
Druga pridobitev karnevala je Butal parejd - tovornjak, s katerega je odmevala rave glasba. Tako, da ne boste mislili, da so Butale vedno nekaj desetletij za ostalim svetom. Foto: RTV SLO/ A. P.
Slovenijo preplavile pustne šeme

Točno okoli 12.32 ure se je po dolgoletni tradiciji v Cerknici začel eden največjih in najpriljubljenejših karnevalov pri nas.

Bilo je predvsem norčavo, veselo in glasno, saj so na plan po enem letu spet pokukale vse znamenite cerkniške maske in šeme. Zagotovo so prednjačili Butalci, dobrosrčni ljudje z ogromnimi glavami, v katerih pa imajo kaj malo soli, polhki s hudičem, prijazni žabci, ki so napovedali prihod svojega največjega člana, pravega »nadžabca«, pa seveda povodni mož Jezerko, Ščuka velikanka, veliki zmaj, ki še vedno bruha ogenj, Butalski jež, za konec pa so privreščale coprnice vseh vrst, ki so imele letos še daljše nosove in še bolj opletajoče metle.

Letošnja posebna gosta sta bila ameriški in češka veleposlanica
Sprevod, ki si ga je ogledalo okoli 15.000 ljudi, med njimi so organizatorji še posebej pozdravili ameriškega veleposlanika in veleposlanico Republike Češke, je po tradiciji sklenilo »njeno veličanstvo«, coprniška pramati Uršula, ki še vedno vrti svoje velike oči in skrbi za svoj podmladek.

Seveda pa so Butale, ki so letos teden dni svoje vladavine poimenovale Butale vstajajo - Butale vztrajajo, vrata svoje male deželice z veseljem odprle tudi za številne gostujoče skupine iz vseh koncev Slovenije. Nič presenetljivega, da so med njimi najbolj »zažigali« kurenti, ki so poskakovali, rajali, migali z boki, da so njihovi zvonci cingljali, in preganjali Butalce.

Karneval se bo zavlekel še pozno v noč
Vsi obiskovalci, ki so prišli v Cerknico, ups, Butale, so morali plačati tudi »butalsko takso«, ki je letos znašala pet BUT-ov (BUT je enota, zunaj Butal poznana kot evro). Domačini so se na naval gostov zelo dobro pripravili, saj je bilo letos stojnic vseh vrst največ do zdaj. S koncem karnevala pa se zabava šele dobro začenja, saj bodo vse, željne butalske nadvlade, zabavali Čuki, Dej še en litro in Frenk Nova. Zmejnenu? Zmejnenu!

Anja Pavlič

O preostalem pustnem dogajanju po Sloveniji preberite tukaj


Slovenijo preplavile pustne šeme
Bejži zima, kurent gre! Morda se na prvi pogled ne razlikujejo, a »družina« kurentov je prav tako pestra in raznolika, kot je to navada pri Butalcih. Nekateri imajo na glavi rogove, drugi pa opletajo s pisanimi trakovi. Vsi pa seveda preganjajo zimo. Lani so bili več kot očitno izjemno uspešni, da še letos noče nazaj ... Foto: RTV SLO/ A. P.
Tudi Butalski jež na karnevalu ni smel manjkati. Njegove bodice so še vedno ostre, saj je na hrbtu nosil zlatorumeno hruško. Foto: RTV SLO/ A. P.
Kot se spodobi, sta na začetku obiskovalce, zbrane ob glavni cerkniški »aveniji«, kar s kočije pozdravila gospod župan in njegova žena. Župan se bo moral od svoje velecenjene funkcije posloviti v sredo - butalski teden namreč tradicionalno traja od četrtka do srede -, ko bodo pust s solzami v očeh za eno leto pokopali. Foto: RTV SLO/ A. P.
Tako pametnih, razgledanih in prebrisanih ljudi, kot so Butalci, ki so se porodili v glavi Frana Milčinskega, ne najdemo nikjer drugje po svetu. So tudi dobrodušni in veseli. Pa še glasbo imajo radi, kaj bi želeli še več? Foto: RTV SLO/ A. P.
Ti Zagorjani pa imajo domišljijo …! Njihova skupinska »maska« je bila zagotovo ena najbolj nenavadnih in duhovitih - k Cerkniškemu jezeru je namreč prišlo na obisk pravo pravcato Blejsko jezero z labodom in pletno v sredini, manjkal pa ni niti otoček s cerkvico, za obisk katere pa danes ni bilo treba odšteti treh evrov. Foto: RTV SLO/ A. P.
Ob svoji kobilici in ne na njej se je prišel pokazat tudi Martin Krpan. Kakšna čast, saj se glas o njegovi neverjetni moči razlega vse do Dunaja. Za njim je nedeljsko popoldne na karnevalu preživela simpatična družinica Hribcev. Poznate prigode in nezgode Milimira, Dajnomira in Milibože, ki jih je v knjigi Hribci na svojem opisa Marjan Manček? Foto: RTV SLO/ A. P.
Cerkniške mažoretke so zelo priznane in pobirajo nagrade na različnih tekmovanjih. Na domačih tleh jih je spremljala tudi cerkniška godba. Foto: RTV SLO/ A. P.
Vsako leto v Butalah poskrbijo, da butalsko ljudstvo vidi kakšno novo figuro. Letos se je tako predstavila Butalska inteligenca, ki jo je na ulice povedla stroga učiteljica Hilda Plonkcegelc. Foto: RTV SLO/ A. P.
Tudi kurenti skrbijo za svoj podmladek. A kaj, ko je pod masko tako vroče, da si je treba vzeti nekaj časa za predah. Foto: RTV SLO/ A. P.
Skupina polhov je predvsem všeč najmlajšim, saj se polhki z veseljem slikajo z njimi in jim podajo roko. Polhki sami pa niso tako srečni - vseskozi jim namreč sledi hudič, ki jih žene past. Foto: RTV SLO/ A. P.
Policisti v Butalah bolj skrbijo za zdrahe kot za javni red in mir. Foto: RTV SLO/ A. P.
Povodni mož Jezerko, ki si je za »nastop« omislil spremstvo zelenih, belih in sivih žab, je ena najbolj znanih cerkniških maskot. Ker pa mu svetloba in družba ne dišijo najbolj, se ob koncu dneva spet umakne v svoje podvodno kraljestvo. Foto: RTV SLO/ A. P.
No, ja, ni bil ravno Rio de Janeiro, trebušnim plesalkam pa je vseeno treba čestitati, da so razgaljene poplesavale po ulici. Notranjske zime so vse kaj drugega kot brazilske ... Foto: RTV SLO/ A. P.
Strašnemu ognjenemu zmaju se kot kaže odlično godi, saj je ohranil svojo velikost in mogočnost. Foto: RTV SLO/ A. P.
Najboljše pride na koncu. Coprniški podmladek je kričeče napovedal prihod ene in edine ... Foto: RTV SLO/ A. P.
... coprniške pramatere Uršule, ki je priletela s Slivnice, da bi »zacoprala« vsakega, ki se ji postavi na pot. Z njo se res ne gre šaliti, kar dobro vedo tudi prireditelji, ki vsako leto prvo vabilo pošljejo naravnost na Slivnico, v roke matere Uršule. To je vse, kar lahko storijo, da se Butale obvarujejo nevihte, ki se ves čas kuha v velikem loncu na Slivnici, pod budnim očesom čarovniškega zbora. Foto: RTV SLO/ A. P.