Obiskovalci koroškega tedna bodo morali biti pazljivi, da s svojim veseljačenjem ne zbudijo spečega kralja Matjaža. Foto:
Obiskovalci koroškega tedna bodo morali biti pazljivi, da s svojim veseljačenjem ne zbudijo spečega kralja Matjaža. Foto:

V Črni na Koroškem bo naslednji teden minil v znamenju že 52. koroškega turističnega tedna, ki ga pripravlja Turistično društvo Črna. Društvo je v sodelovanju z drugimi domačimi društvi in organizacijami pripravilo prek 50 kulturnih, zabavnih, športnih in etnoloških prireditev.

V soboto je poleg vrste drugih prireditev predviden kolesarski vzpon k Najevski lipi in tradicionalni maraton kralja Matjaža, največ ljudi pa naj bi znova pritegnil sredin kramarski sejem.

Rajanje na koroški gavdi
Prireditev ima vsako leto drugačno rdečo nit, ki bo letos govorila o 870-letnici prve omembe kraja. S škratkovim dnevom v torek bo poskrbljeno tudi za najmlajše, v sredo pa bodo tako mladi kot stari lahko rajali na pravi koroški gavdi - plesu, ki se ga bodo udeležilo tudi več domačih in tujih folklornih skupin.

Korošci so že pred več kot pol stoletja uvideli, da zgolj s kmetijstvom in gozdarstvom ne bo mogoče preživeti, zato njihov turistični teden z že 52-letno tradicijo sodi med najstarejše v Sloveniji.