Litijska pustna povorka. Foto: BoBo/Alen Milavec
Litijska pustna povorka. Foto: BoBo/Alen Milavec
Pustni karnevali po Sloveniji

Pustna povorka v prestolnici z okoli 650 udeleženci je ob 11. uri krenila z Novega trga in nadaljevala pot čez Šuštarski most, Pod Trančo naprej na Mestni trg, nato na Stritarjevo ulico in Prešernov trg ter po Wolfovi ulici, pot pa so sklenili z rajanjem na Kongresnem trgu.

Zmajev karneval je pritegnil veliko število obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Zmajev karneval je pritegnil veliko število obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO

"Festival je z organizacijskega vidika izjemno uspel. Ker so bile pred pustom počitnice, nas je skrbelo, kako bo z udeležbo šolskih skupin oz. otrok, ampak nam je ponovno uspelo," je za STA dejal direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je pripravilo povorko, Uroš Korenčan.

Letošnja tema Zmajevega karnevala so bili pravljični junaki, zato je bilo med otroškimi skupinami mogoče videti Muco Copatarico, Mačka Murija, Smrkce, Sneguljčico in sedem palčkov, škrata Kuzmo, sovico Oko, Baltazarja in druge. Predstavilo se je 14 otroških skupin iz ljubljanskih šol in vrtcev, sodelovalo je več kot 600 otrok, ki so prikazali skupinske maske, ki so jih sami pripravili.

Zmajev karneval zvabil maske v središče prestolnice

Nagrade prejeli ...
Najboljše maske so nagradili, in sicer so absolutni zmagovalci postali učenci Osnovne šole narodnega heroja Maksa Pečarja, ki so pripravili maske in koreografijo o tem, kako profesor Baltazar ustvari mavrico, nekatere maske pa je ob letošnji 70-letnici nagradil tudi Živalski vrt Ljubljana.

V drugem delu so nastopile številne skupinske maske s tematsko izbranimi liki, ki jih pripravljajo različna turistična in pustna društva ter druge skupine. Nastopili so koranti, orači, pokači in rusa iz Pobrežja, šelmarji, vrbiške šeme ter iz sosednje Hrvaške halubajski zvončari in mesopustari iz Kraljevice. Sodeloval je tudi Pihalni orkester Bežigrad z mažoretkami.

Maske so preplavile Slovenijo. Foto: BoBo
Maske so preplavile Slovenijo. Foto: BoBo
Oblast v Brežicah prevzele pustne maske

Živahno je bilo tudi na Igu, kjer so pripravili že 21. tradicionalni Podkrimski pustni karneval, na katerem že nekaj let sodeluje več kot 600 domačih in gostujočih mask. V povorko so bila vključena domača in gostujoča društva ter otroci iz tamkajšnjega vrtca in osnovne šole, pričakujejo tudi mažoretke in pihalno godbo. Pri njih so gostovali tudi koranti, pokači, orači, nekatere aktualne maske in seveda Podkrimski in Povodni mož, obiskale pa so jih tudi skupine iz Hrvaške.

Prireditve so v skladu z bogato tradicijo na severovzhodu Slovenije potekale tudi v nekaterih tamkajšnjih krajih. Že 28. pustno povorko z okoli tisoč fašanki, vsakovrstnimi lorfami, ksihti in frisi so pripravili v Lenartu, na nekajdnevnem Ormoškem fašenku pa je potekalo otroško pustno rajanje v gradu.

Pust bo oblast prevzela v Litiji

Rdeča nit tokratnega že 66. karnevala Pust šoštanjski so bile nenehne menjave na direktorskem mestu v Termoelektrarni Šoštanj, zato so ga poimenovali Pustni vrtiljak. Pustovanje so pripravili tudi na Viru pri Domžalah, kjer je sicer pustni Striček oblast prevzel že sredi meseca.

Na Obali so se v pustnem času znova povezale občine Koper, Izola in Piran, kjer se je danes začel 11. Istrski karneval. Eden izmed osrednjih dogodkov je bila prav današnja pustna povorka v Kopru, otroško rajanje pa je bilo danes tudi v Portorožu in Izoli.

Istrski karneval in zapor, ki je varnejši kot koprski
Cerkno bodo v nedeljo zavzeli laufarji.

Pustne prireditve bodo vrhunec pred pustnim torkom s tradicionalnimi povorkami doživele v nedeljo, med drugim na Ptuju, kjer že od prejšnje sobote poteka 59. kurentovanje, ter v Cerknem in Cerknici.

Spodaj si lahko pogledate fotoutrinke iz Litije, kjer se lahko pohvalijo z več kot 170-letno tradicijo pustovanj, pa tudi fotografije z Zmajevega karnevala in karnevala na Igu.

Foto: Alen Milavec/BoBo