Predsednik republike Borut Pahor se je srečal z madžarskim predsednikom Janosom Aderjem. Foto: Sobotainfo/Bobo
Predsednik republike Borut Pahor se je srečal z madžarskim predsednikom Janosom Aderjem. Foto: Sobotainfo/Bobo
Borut Pahor in Janoš Ader
Srečanje predsednikov Slovenije in Madžarke sodi v okvir njunega dogovora, da se kot predsednika dveh sosednjih in prijateljskih držav redno srečujeta ter tako poglabljata medsebojno zaupanje in prijateljstvo dveh sosednjih narodov, so zapisali v uradu predsednika republike. Foto: Sobotainfo/Bobo

Predsednika Slovenije in Madžarske sta se srečala na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku. Ta deluje od lanskega avgusta. V celoti jo je financirala slovenska država - zato, da bi prinesla nove možnosti za porabski turizem.

"Naša naloga je, da promoviramo našo pokrajino, da postanemo neki povezovalni člen med Slovenijo in Madžarsko," je pojasnila Andreja Kovač iz razvojne agencije Slovensko Porabje.

Obeh predsednikov so se razveselili tudi v Andovcih, kjer so pred leti postavili tako imenovani Malega Triglav - ker je menda bore malo Porabcev, ki bi bili na tistem pravem. "Če porabski Slovenci ne grejo ali samo malo grejo na Triglav, takrat jim pripeljemo en del, en mali kamen s Triglava in ga postavimo kot simbol Slovenstva," je povedal Karel Holec iz Andovcev.

V Porabju je sedem slovenskih vasi in za prebivalce je bil današnji obisk velikega pomena.

"Seveda predsednika ne bosta zgradila nobene ceste, nobene tovarne, ampak že samo to dejstvo, da državi posvečata na najvišji ravni pozornost tem ljudem, tudi veliko pomeni," je povedal Boris Jesih, generalni konzul Slovenije na Madžarskem.

"Seveda bodo in so tudi priložnosti danes za resne pogovore ampak, in to je danes glavna pozornost, druženje z ljudmi, druženje z obema manjšinama," pa je povedal predsednik Slovenije Borut Pahor.

Slovenski in madžarski predsednik, slednji danes sicer ni dajal izjav, sta se s kolesi in mladimi z obeh strani meje zapeljala še na slovensko stran, si tam ogledala kmetijo Mali raj v Dolencih, se okrepčala, potem pa pot nadaljevala nazaj na Madžarsko.

Državniško srečanje na kolesu
Državniško srečanje na kolesu