Odličen voditelj Odmevov Slavko Bobovnik je 'ubranil' lansko zmago v kategoriji najboljši voditelj informativne oddaje. Foto: Stane Sršen
Odličen voditelj Odmevov Slavko Bobovnik je 'ubranil' lansko zmago v kategoriji najboljši voditelj informativne oddaje. Foto: Stane Sršen
Dragan Bulič
Dragana Buliča, ki je prejel viktorja za življenjsko delo, je publika pozdravila s stoječimi ovacijami. Foto: RTV SLO
Na zdravje
Javnost je največ glasov podelila oddaji Na zdravje!. Foto: MMC RTV SLO
Odmevi
Akademija Viktor je presodila, da je informativna oddaja Odmevi lani najbolje obveščala javnost o dogajanju po svetu in doma. Foto: MMC RTV SLO

V Cankarjevem domu je potekala prireditev Viktorji 2009, na kateri vsako leto podeljujejo nagrade za najzaslužnejše in najbolj priljubljene osebnosti na področju medijev in popularne kulture.

Večer RTV-jevcev
Poleg Bobovnika, ki bo svojega tretjega viktorja v karieri postavil na "posebno" poličko, je bila nagrajena tudi celotna ekipa Odmevov, ki nas izčrpno obvešča o dogajanju po svetu in doma. Odmevi so tako premagali konkurenta 24 ur in TV Dnevnik in tako odnesli domov nagrado za najboljšo informativno oddajo.

Najboljša TV-oddaja je po mnenju javnosti oddaja Na zdravje, kipec pa so prevzeli voditelja oddaje Boštjan Romih in Jasna Kuljaj ter producent oddaje Jože Potrebuješ. Nežnejša polovica voditeljskega para zabavne oddaje je ob tem dejala, da je presenečena, ker so dobili nagrado, in dodala, da skušajo v oddaji Na zdravje v nasprotju z infomativnimi oddajami pokazati le lepe stvari.

Boštjan Romih, ki je bil razglašen za najboljšo TV-osebnost preteklega leta, pa se je pošalil, da je zanimivo, da je ravno RTV Slovenija prejela toliko viktorjev na prireditvi, ki jo prenaša konkurenčna televizija. Kmalu za tem se je izkupiček kipcev nacionalne televizije še dodatno povečal - viktorja za otroško in mladinsko oddajo je namreč dobila Enajsta šola.

Sedmi kipec za Siddharto
V kategoriji za najboljšega glasbenega izvajalca so spet slavili člani skupine Siddharta. To je že sedmi žlahtni kipec, ki ga je prejela priljubljena zasedba. Po odločitvi Akademije Viktor nas je v preteklem letu najbolj zabavala oddaja As ti tud not padu?!, ki jo vodita Lado Bizovičar in Jurij Zrnec. Zadnji je bil najboljši tudi v kategoriji voditelja zabavne oddaje.

Viktor za Dragana Buliča
Nove lastnike je dobilo osem strokovnih viktorjev - o prejemnikih je odločala Akademija Viktor - in šest viktorjev popularnosti, za katere je glasovala javnost. Poleg tega je uredništvo revije Stop podelilo dva kipca za posebne dosežke, ki so zaznamovali preteklo leto - laskavi nagradi sta prejela radijska postaja Val 202 in zasedba Perpetum Jazzile.

Viktorja za življenjsko delo, najžlahtnejšega med vsemi podeljenimi kipci, je prejel glasbeni urednik Dragan Bulič, ki se je v govoru zahvalil svoji mami, ki je najbolj zaslužna, da je postal pošten človek: "Zame je ta viktor kot ameriška glasbena nagrada grammy."

Plavi orkestar spet na slovenskih odrih
Zahtevno in nehvaležno nalogo vodenja prireditve, ki pa ponuja tudi odlično priložnost za dokazovanje, je tokrat prevzel dramski igralec in stand up komik Tadej Toš, ki je skušal stopiti v velike čevlje Jurija Zrneca ter dueta Slon in Sadež.

Na odru smo tudi letos videli zanimive glasbene goste - nastopili so Plavi Orkestar, ena najbolj priljubljenih popzasedb na območju nekdanje Jugoslavije, ki se je po desetih letih spet zbrala, še eni povratniki, skupina Hazard, ter pianistka in vokalistka Lucienne Lončina.

Vsako leto so zanimive tudi kombinacije podeljevalskih parov, ki skušajo iz občinstva v zelo kratkem času izvabiti iskren smeh. Tokrat so kipce med drugimi podeljevali dramski igralec Domen Valič in stand up komik ter njegov brat Vid Valič, voditeljica Katarina Čas in pevec Matevž Šalehar, radijski voditelj Jure Longyka in igralka Violeta Tomič ter drugi.

Nominiranci za strokovne viktorje so (zmagovalci so v krepkem tisku in podčrtani):
- Voditelj informativne oddaje: Slavko Bobovnik, Manica Janežič Ambrožič in Darja Zgonc.
- Informativna oddaja: 24 ur, TV Dnevnik in Odmevi.
- Voditelj zabavne oddaje: Lado Bizovičar, Sašo Hribar in Jurij Zrnec.
- Zabavna oddaja: As ti tud not padu?!, Čez planke in Hri-bar.
- Dokumentarna oddaja: Alma M. Karlin - Samotno potovanje, Darfur - vojna za vodo in Mount Everest.
- Otroška ali mladinska oddaja: Enajsta šola, Jasno in glasno in Muzikajeto.
- Obetavna medijska osebnost: Jure Bračko, Sekumady Condé in Ula Furlan.
- Igrana oddaja: Angela Vode, skriti spomin, Kandidatka in šofer in Hodnik.

Nominiranci za viktorje popularnosti so (zmagovalci so v krepkem tisku):
- TV-osebnost: Sašo Hribar, Boštjan Romih in Jurij Zrnec.
- TV-oddaja: As ti tud not padu?!, Avantura in Na zdravje!.
- Radijska postaja: Radio Center, Radio Hit in Radio 1.
- Radijska osebnost: Denis Avdič, Birko in Bruno in Giordano
- Glasbeni izvajalec: Jan Plestenjak, Siddharta in Marko Vozelj
- Lokalna/kabelska TV: Golica TV, Vaš Kanal in TV Primorka