Japonci pospešeno izgubljajo željo po spolnosti. Foto: EPA
Japonci pospešeno izgubljajo željo po spolnosti. Foto: EPA
59 odstotkov deklet meni, da meseni užitki niso za njih. Pri moških je ta delež dobrih 36 odstotkov. Foto: EPA

Glede na raziskavo je kar 40 odstotkov poročenih Japoncev priznalo, da v zadnjem mesecu niso seksali, je pojasnil vodja združenja za načrtovanje družine Kunio Kitamura: "Vse to je neposredno povezano z nizko stopnjo rodnosti. Zato moramo spremeniti politiko."

Študija je sicer zgolj potrdila splošno prepričanje v družbi, da je vse več mladih moških "rastlinojedcev". To naj bi pomenilo, da so pasivni in da ne iščejo žensk in spolnosti. Glede na študijo je kar 36,1 odstotka Japoncev, starih od 16 do 19 let, dejalo, da nimajo nobene potrebe po spolnosti ali pa da celo sovražijo seks. Še pred dvema letoma je v podobni študiji to trdilo "le" 17,5 odstotka mladih Japoncev.

Podobno je sicer tudi z dekleti. Kar 59 odstotkov enako starih deklet razmišlja podobno, namreč da meseni užitki niso za njih. To je za 12 odstotnih točk več kot v študiji iz leta 2008.

Vpliv tudi na gospodarstvo?
Na Japonskem povprečno ženska rodi 1,37 otroka, kar je ena najnižjih stopenj rodnosti na svetu. V ZDA imajo na primer stopnjo rodnosti 2,06 otroka na žensko, v Franciji pa 1,97. Nizka rodnost vzbuja precejšnjo zaskrbljenost v japonski vladi, saj bosta vse manj rojstev in vse daljša življenjska doba starostnikov lahko negativno vplivala na gospodarstvo.

Spolna sla upada pri vseh starostnih skupinah med Japonci, razen v starostni skupini od 30 do 34 let, kjer le 5,8 odstotka vprašanih ni zainteresiranih za seks, kar je manj od 8,3 odstotka leta 2008.
Odpor do rojevanja, utrujenost
Kar 40,8 odstotka poročenih ljudi pa je priznalo, da v zadnjem mesecu niso imeli spolnega odnosa, od tega celo 50 odstotkov v starostni skupini nad 40 let. Še leta 2008 jih je bilo 36,5 odstotka, leta 2004 pa 31,9 odstotka. Med razlogi, zakaj ne seksajo, navajajo predvsem odpor zaradi rojstva otroka, pa tudi utrujenost zaradi dela.

V raziskavi, ki jo je naročilo zdravstveno ministrstvo, je sodelovalo 671 moških in 869 žensk. Sprva je bila študija namenjena predvsem ugotavljanju, kako izobraženi so Japonci glede kontracepcije, da bi zmanjšali število nezaželenih nosečnosti. Zdaj, ko je stopnja splavov upadla, pa je študija postala predvsem raziskava spolnih navad prebivalcev Japonske.