Kondomi so postali obvezni 'udeleženci' največjih športnih dogodkov. Foto: EPA
Kondomi so postali obvezni 'udeleženci' največjih športnih dogodkov. Foto: EPA
Igre Commonwealtha
Čez dan druženje v oblekah, ponoči druženje brez njih ... Foto: EPA

Zdi se, da gre indijskem organizatorjem velikega športnega dogodka, na katerem sodelujejo države nekdanjega britanskega imperija, vse narobe. Športniki so se pritoževali zaradi nedokončanih prizorišč, umazanije in nezadostne varnosti, za nameček pa je zaradi domnevno okužene vode nekaj plavalcev staknilo še želodčni virus.

A med udeleženci kljub temu - ali pa prav zato, očitno vlada ena sama velika ljubezen. Organizatorji so namreč sporočili, da so se športniki ponoči tako "stiskali", uporabljene kondome pa nato metali v stranišča v vasi, v kateri prebiva sicer kar 7.000 tekmovalcev, da so se cevi preprosto zamašile.

Predsednik organizacije omenjenih iger Fennell je v vsej zadregi našel tudi pozitivno stran in izjavil: "Ta težava kaže na to, da so naši športniki zelo odgovorni in se zavedajo opozoril o varnem seksu."

Ko voda nima kam odteči
Indijski tabloid The Mail Today je težavo s stoječo vodo zaradi "tujkov" v ceveh objavil celo na prvi strani in podrobno opisal, kako so morali na pomoč poklicati skupino vodovodarjev, ki so nato rešili težavo. "Ugotovili so, da se je v ceveh zataknilo več tisoč kondomov, ki so jih po uporabi, namesto da bi jih vrgli v smeti, športniki kar odplaknili."

Zapisali so še, da so v vas namestili avtomat z brezplačnimi kondomi in ga založili s kar 8.000 zavojčki tega pripomočka za preprečevanje nosečnosti in prenašanja spolnih bolezni. Čeprav so se igre začele 3. oktobra in bodo trajale vse do 14. oktobra, je do petka že zmanjkala več kot polovica ponudbe.

Kondomov nikoli ni dovolj
Brezplačni kondomi so na največjih športnih tekmovanjih postali že stalna praksa, potem ko so to novost uvedli organizatorji poletnih olimpijskih iger leta 1992 v Barceloni. A kolikor zavojčkov športnikom ponudijo, nikoli jih ni dovolj. Na igrah leta 2000 v Sydneyju so bili mladci in mladenke namreč tako nenasitni, da jim ni zadostovalo niti 70.000 brezplačnih kondomov, zato so jih vestni Avstralci pripeljali še novih 20.000.

Še večji "razvrat" se je dogajal štiri leta pozneje v Atenah, kjer so se ustavili - ali pa je prej ugasnil olimpijski ogenj - šele, ko so si moški nataknili neverjetnih 130.000 kondomov. Organizatorji poletnih iger v Pekingu leta 2008 in letošnjih zimskih v Vancouvru pa niso bili tako "radodarni", saj so živahnim najboljšim športnikom sveta oboji namenili po 100.000 kondomov.