Liam Neeson se zavzema za čimprejšnjo sprostitev finančne pomoči umetnikom. Foto: Reuters
Liam Neeson se zavzema za čimprejšnjo sprostitev finančne pomoči umetnikom. Foto: Reuters

Zaradi pandemije covida-19 so gledališča, glasbena in druga umetniška prizorišča v Severni Irski že mesece zaprta in še vedno ne vedo, kdaj bodo lahko znova odprla svoja vrata. Tudi ko se bo to zgodilo, pa bodo omejitve zelo stroge. Kulturne ustanove opozarjajo, da so na robu finančnega uničenja, poroča BBC.

Neeson je opozoril, da je finančna podpora nujna za zagotovitev preživetja skoraj 8000 ljudi, ki delajo v zabavni industriji. V sporočilu severnoirski vladi, ki ga je posnel v gledališču Lyric v Belfastu, katerega podpornik je, je poudaril, da je ponosen Severni Irec. Kot je pojasnil, se je na mednarodno filmsko prizorišče povzpel po skromnih začetkih na sceni v Severni Irski v 70. letih prejšnjega stoletja, "natančneje leta 1976 v gledališču Lyric na ulici Ridgeway v Belfastu".

"Na lastni koži sem, kot številni med vami, občutil nevarnost fizične nevarnosti, ko sem vadil in se učil svoje umetnosti v tem gledališču, ki ni v času velikih težav (op. čas velikih napetosti in spopadov v Severni Irski med protestanti in katoličani) nikoli zaprlo svojih vrat. To veliko pove o značaju, ne le gledališča Lyric, temveč vseh nas, protestantov in katoličanov, vseh na severu," je pozval igralec.

Kot je dejal, je pred kratkim izvedel, da je iz nujne vladne pomoči za kulturo, kot je London določil julija, na voljo 33 milijonov funtov (35 milijonov evrov). "Ne morem dovolj poudariti, kako ključen je ta denar, vsak peni, za zagotovitev naše umetniške skupnosti in preživetja skoraj 8000 ljudi v vsaki panogi umetnosti v Severni Irski." Kot pravi, ta denar predstavlja infuzijo. "To je vitalno za naše gospodarstvo, za naše mlade, ki si želijo ustvarjati kariero v kreativni industriji."

Poudaril je, da prava družba ne more obstati kot celota brez umetnosti in ljudi, ki delajo v umetniških poklicih. "Kultura je naš družbeni kompas, naša zvezda severnica. Če jo izgubimo, se izgubimo. Moj poziv vam zahteva takojšnji odziv," je dejal 68-letni zvezdnik.

V preteklih tednih je že več drugih slavnih umetnikov in zasedb, med njimi Van Morrison, Snow Patrol in Ash, pozvalo severnoirske oblasti, da tudi glasbena industrija potrebuje takojšnjo pomoč.