Stjepan in Luka na odru škofjeloškega gradu. Foto: Borut Živulović
Stjepan in Luka na odru škofjeloškega gradu. Foto: Borut Živulović
Napolnjena dvorana. Foto: Borut Živulović
Fanta se v Slovenijo rada vračata. Foto: Borut Živulović
Publika je bila nad nastopom navdušena. Foto: Borut Živulović

"Dober večer, Škofja Loka! Hvala lepa, da ste se zbrali v tako velikem številu!" je popolnoma napolnjeno dvorišče škofjeloškega gradu pozdravil Šulić. Občinstvo, ki jima je že takoj, ko so se romantični uvodni toni prelili v bolj divje, podarilo glasen aplavz, je pozdravil tudi Hauser: "Tako srečna sva, da sva nocoj v Lukovi deželi. Lepo je videti toliko zadovoljnih obrazov; upam, da bodo takšni ostali do konca. Dober program vas čaka.” In res je bilo tako.

Godalna ekstaza z vsemi najbolj znanimi predelavami
Godalna ekstaza je vsebovala nepozaben nastop z vsemi njunimi najbolj znanimi predelavami svetovno znanih skladb, kot so hit Michaela Jacksona Smooth Criminal, predelava uspešnice skupine Guns N' Roses Welcome to the Jungle in najnovejša, baročna priredba zasedbe AC/DC Thunderstruck. Navduševala sta tudi s Highway to Hell, Shape of My Heart, With or Without You, Human Nature … Spretno sta krmarila med različnimi glasbenimi žanri, za rokersko nadgradnjo pa je poskrbel bobnar Dušan Kranjc.

V Sloveniji nazadnje pred enim letom
Violončelistoma je življenje spremenila priredba uspešnice Michaela Jacksona Smooth Criminal, ki ima na portalu YouTube trenutno več kot štiri milijone in pol ogledov, nadaljevalo se je z nastopi z legendarnim Eltonom Johnom, ki sta ga spremljala na turneji, vse od takrat pa se njun pohod na svetovno glasbeno sceno le še stopnjuje. S svojimi nastopi v živo podirata meje med glasbenimi žanri in navdušujeta po vsem svetu. Po Avstraliji, Koreji in Veliki Britaniji ju samo letos poleti čakajo še Irska, Estonija, Švica, Malta, Grčija, Francija, Nemčija in Turčija.

"Včasih sva tudi malo utrujena, saj sva že tri leta na poti, imava koncerte in potovanja, nismo si še vzeli pavze. Ampak ko imaš tak koncert, ko ti da publika tako energijo, si poplačan,” je pripovedoval Šulić in dodal, da se nastop na domačih tleh ne more primerjati z drugimi: "Povsod se počutimo doma, v naših koncih je pa le drugače, vzdušje in energija. Super je bilo! Vreme, vzdušje, energija, ambient, vse je bilo super!"


V Sloveniji sta sicer nazadnje nastopila na Kongresnem trgu pred slabim letom dni, letos pa ju bomo pri nas lahko slišali še 21. junija v Murski Soboti. Napornemu letu pa ne bo sledil počitek, saj ju na začetku prihodnjega leta čaka 40 koncertov po vsej Ameriki. Glasbenika sta tako ves čas na poti, a Hauser pravi, da jima nič ne manjka: "Še najbolj pogrešava domače punce!"

Komunikacija med njima in z občinstvom
Večer sta začinili minimalistična in duhovita komunikacija z občinstvom ter njuni medsebojni dialogi, ki so po Šulićevih besedah tudi odraz neprestanega druženja: "Glede na to, da sva že tri leta skupaj 24 ur na dan, se še precej dobro razumeva. Sva kot mož in žena, tako da se kdaj tudi skregava. Oba namreč hočeva narediti čim boljši vtis, napredovati, zato se včasih tudi skregava, ker vsak misli, da je njegova pot tista prava." Hauser je tako nekje vmes na primer zbodel Šulića: "Moram reči, da si napredoval, odkar sva nazadnje igrala v Sloveniji!"

Dobra ura godalne ekstaze
V izjemni glasbeni predstavi dua 2Cellos so lahko obiskovalci dobro uro uživali na intimnem koncertnem prizorišču. "Boste še?!" se je proti koncu zadrl Šulić. "Ja!!!" je odvrnilo navdušeno občinstvo. "Okej," in že so se zaslišali prvi toni pesmi I Can't Get No Satisfaction, znane uspešnice Rolling Stonesov. Godalni spektakel v organizaciji Kina Sora se je končal tako, kot se je začel - v umirjenih ritmih.

Karizmatična čelista sta se poslovila s priredbo skladbe Fields of Gold, ki je bila pika na i izpolnjene Šulićeve obljube z začetka koncerta: "To ni tipičen koncert klasične glasbe – lahko se sprostite, vpijete, se spogledujete s Stjepanom!" In gotovo se marsikatera je. Z obema. Spet sta namreč dokazala, da so virtuozno igranje, ekstatičen pogled in prefinjeni gibi dovolj za vrhunski performans ter da je čelo v pravih rokah najbolj erotičen instrument.

Mateja Leban