Cliff Richard je kljub letom še vedno zelo dejaven glasbenik. Foto: EPA
Cliff Richard je kljub letom še vedno zelo dejaven glasbenik. Foto: EPA

Cliff Richard je v svoji dolgi, skoraj 70-letni glasbeni karieri večkrat poskrbel za največje britanske in svetovne glasbene uspešnice. Prodal je več kot 250 milijonov albumov, njegova skladba je tretji najbolje prodajani singel vseh časov v Veliki Britaniji, za zasluge v popularni glasbi pa je od kraljice Elizabete prejel tudi viteški naziv.

Richard je v svoji dolgi karieri zamenjal številne glasbene in modne sloge. Foto: EPA
Richard je v svoji dolgi karieri zamenjal številne glasbene in modne sloge. Foto: EPA

Richard se je kot Harry Roger Webb v takrat še britanski Indiji rodil leta 1940. Še v otroštvu se je njegova družina preselila v Veliko Britanijo, kjer je že mlad začel glasbeno kariero. Najprej je nastopal predvsem z glasbeno skupino The Shadows in prvič na vrhu britanskih glasbenih lestvic pristal leta 1959 s pesmijo Living Doll.

V svoji dolgi karieri, v kateri se je iz svojih rockerskih začetkov premaknil v bolj pop slog, je nanizal številne uspešnice, ki so precej časa zasedale najvišja mesta domačih in svetovnih glasbenih lestvic. Najbolj znane so We don't talk anymore, Mistletoe and Wine, The Millennium prayer, The young ones in Congratulations s katero je leta 1968 nastopil tudi na Evroviziji.

Jubilejni album

Rojstni dan bo pevec praznoval kar z izdajo novega albuma. Plošča z naslovom Music... The air that I breathe bo predvidoma izšla 30. oktobra. Njegov zadnji album, ki je izšel leta 2018, je izšel v težkem obdobju v njegovem življenju, ki so ga zaznamovali sodni procesi.

Glasbenika so v več anonimnih prijavah namreč obtožili spolnih zlorab, ki pa jih skoraj devetletna preiskava ni odkrila. V povezavi s preiskavo je Richard tudi tožil BBC, saj je ta leta 2014 v živo prenašal policijsko racijo na njegovem domu. Sodišče je njegovi zahtevi ugodilo, saj je BBC neupravičeno posegal v njegovo zasebnost, medijska hiša pa mu je morala izplačati visoko odškodnino.