Kompilacija Stiropor vol. 1, ki bo izšla na vinilu in v digitalni obliki, predstavlja konec nekega poglavja in napoveduje začetek drugega. 'K sodelovanju smo povabili 24 glasbenih producentov in med njimi izbrali 15 tistih, ki so se uvrstili na kompilacijo,' pojasnjuje Jure Črnič. Ob odprtju festivala in uradni predstavitvi kompilacije se bo na maratonskem 12-urnem dogodku predstavilo 14 na kompilacijo uvrščenih izvajalcev. Foto: Promocijsko gradivo
Kompilacija Stiropor vol. 1, ki bo izšla na vinilu in v digitalni obliki, predstavlja konec nekega poglavja in napoveduje začetek drugega. 'K sodelovanju smo povabili 24 glasbenih producentov in med njimi izbrali 15 tistih, ki so se uvrstili na kompilacijo,' pojasnjuje Jure Črnič. Ob odprtju festivala in uradni predstavitvi kompilacije se bo na maratonskem 12-urnem dogodku predstavilo 14 na kompilacijo uvrščenih izvajalcev. Foto: Promocijsko gradivo
Iz koncepta festivala vsaj na prvi pogled "štrli" Omar Sulejman – sirski pevec, ki je s svojim pouličnim šaabi zvokom dvigal razpoloženje na porokah po vsem Bližnjem vzhodu, svojo interpretacijo "turbofolk" zvoka pa je s svojimi razvpitimi nočnimi festivalskimi nastopi pripeljal na Zahod in osvojil prestižne festivale nove glasbe – od barcelonskih Sonar in Primavera Sounda do Glastonburyja in Pitchfork festivala. Lanski plošček Wenu Wenu je po treh kompilacijah in koncertnem posnetku prvi Omarjev album, ki je nastal v studiu, produciral pa ga je sloviti elektronski producent Kieran Hebden (Four Tet). Zanimivost, ki je ne gre zamuditi. Foto: Promocijsko gradivo
Za domiselno vizualno podobo festivala skrbi kolektiv Multipraktik, ki z Bikofejem sodeluje že od prenove lokala dalje. Foto: Promocijsko gradivo
Skupina Jimmy Barka Experience je tista, ki ji bo pripadla zgodovinska čast zadnjega nastopa na Židovski stezi. Foto: Promocijsko gradivo

Med 13. in 27. junijem bo v Ljubljani prvič zaživel festival elektronske glasbe Stiropor, na desetih dogodkih na osmih različnih lokacijah se bo zvrstilo prek 40 tujih in domačih izvajalcev. Osrednji bo 24. junija na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, na katerem bodo med drugim nastopili Dean Blunt z bendom, OM Unit in Mo Kolours.

Didžeji izza šanka na kompilacijo
Da Stiropor prihaja ravno po prvomajskem* "utišanju" Bikofeja, ni naključje, potrjuje Jure Črnič, polovica dvojca najemnikov lokala (vodi ga skupaj s Stojanom Georgievom), ki so ga, takrat še kot trojica s Petrom Mariničem, prevzeli leta 2011 in mu dali nov zagon, ga preoblikovali v prostor in srečevališče mladih ustvarjalcev z različnih področij, kjer se odvijajo koncerti, prirejajo razstave in šank nima le funkcije točilnice, ampak ga redno (no, tako je bilo vsaj do letošnjega prvega maja) zasedajo didžeji.

"Zamisel o pravem festivalu elektronske glasbene je v naših glavah zorela že nekaj časa, navsezadnje smo minifestival organizirali že lani, tudi klubski dogodki so že dobro leto stalnica naše dodatne ponudbe. Je pa odločitev za Stiropor padla neposredno po MOL-ovem odloku, ki nam je prepovedal organizacijo kulturnih dogodkov na način, ki nam je bil omogočen do nedavnega. Prizorišče na Židovski stezi smo tako zamenjali za sedem drugih lokacij, se združili z nekaterimi drugimi organizatorji in še pred poletjem uspeli ponudili festival, ki se s programom lahko mirno kosa s primerljivimi festivali v tujini," je prepričan sogovornik.

Maratonsko odprtje
Ob odprtju festivala v Gali Hali, kjer bodo na maratonskem, kar dvanajsturnem dogodku nastopili SunnySun, Bakto, Borka, Dado, Žiga Murko, Loutseau, Your Gay Thoughts, All Things, A Skitzo, Lavka, Dulash, GZ, Stojan, Krilc in Dojaja, bo izšla tudi večžanrska kompilacija Stiropor vol. 1, na kateri bodo predstavljeni izbrani didžeji in producenti, ki so v zadnjih letih krojili glasbeno podobo lokala Bi Ko Fe - vse, z izjemo v Zagrebu živečega angleškega producenta Mr. Dirty Hairyja, najdemo na navedenem seznamu nastopajočih večera.

"Do ideje za kompilacijo je prišlo po povsem naravni poti, saj je Bikofe že od nekdaj stičišče kreativnih glasbenih ustvarjalcev, prav ti ustvarjalci pa velikokrat ne dobijo priložnosti za izdaje lastne produkcije. Ker se zavedamo, da se zgodba Bikofeja (kot smo ga poznali) počasi a vztrajno bliža koncu, smo se odločili, da naredimo neki dokument časa in z izdajo kompilacije na dvojni vinilni plošči poskrbimo, da zgodba DJa v Bikofeju ne potone v pozabo."

Stalnica v ljubljanski festivalski ponudbi?
"Stiropor je poleg festivala najprej kolektiv, ki se bo tudi po končanem festivalu trudil promovirati kakovostno elektronsko glasbo, organizirati klubske večere in koncerte ter izdajati glasbo mladih in obetavnih glasbenikov," nadaljuje Črnič, ki si skupaj s soorganizatorji želi, da bi Stiropor postal stalnica v ljubljanski festivalski ponudbi, saj menijo, da je za tovrstne dogodke še ogromno neizkoriščenega prostora in časa. "Bomo pa o tem znali kaj več povedati kakšen mesec po koncu festivala."

Po aktualnih dogodkih v zvezi z Bikofejem nas je zanimalo še, ali so lastniki utišanega lokala kdaj razmišljali o trajni selitvi na drugo lokacijo, kjer bi bili lahko glasnejši? "V Bikofeju se bodo v okviru festivala odvili trije DJ nastopi in en koncert. Koncert skupine Jimmy Barka Experience pa bo zaradi nerazumevanja MOL-a žal zadnji nastop v živo na Židovski stezi, ki se bo odvil v naši režiji. O selitvi vsaj na glas še ne razmišljamo, bomo pa vsekakor večino kulturnih dogodkov v prihodnje organizirali zunaj matične enote. Tam, kjer smo lahko glasni."

*S prvim majskim dnem je začela veljati odločba Mestne občine Ljubljana, ki Bikofeju prepoveduje organizacijo kulturnih dogodkov, z izjemo vnaprej prijavljenih štirih zunanjih dogodkov letno. Po odločbi mora Bikofe zmanjšati tudi letno teraso in skrajšati delovni čas.