Dixie Chicks so se okitile s petimi grammyji, a jih bo še naprej verjetno treba poslušati na albumih. Foto: Reuters
Dixie Chicks so se okitile s petimi grammyji, a jih bo še naprej verjetno treba poslušati na albumih. Foto: Reuters
Tudi če Američani radio naravnajo na country frekvence, imajo majo možnosti, da slišijo Dixie Chicks.

Večina največjih in srednje velikih radijskih postaj, ki vrtijo predvsem country, se je strinjala, da sta album Taking the Long Way in singel Not Ready to Make Nice izvrstna in da si vsekakor zaslužita predvajanje. A kaj, ko jima nasprotujejo poslušalci! Direktor ene od radijskih postaj Mike Brophey je poročal, da je pol e-pošte, ki jo dobijo o glasbi skupine Dixie Chicks, negativno nastrojene, običajno pa je že 20 odstotkov negativnih mnenj dovolj, da skupine ne predvajajo več.

Brophey pa vse krivde le ne vali le na poslušalce, ampak pravi, da bi morale tudi članice skupine Dixie Chicks nekoliko spremeniti svoj odnos do radijskih postaj. Dekleta so sama večkrat izjvavila, da nočejo, da se njihova glasba vrtija na postajah, posvečenih countryju. Še tistim postajam, ki so jih podpirale, so punce obrnile hrbet, a bi tako lahko še naprej vzdrževale svojo podobo, ki vključuje trditev, da jih nihče ne razume.

Sprememb v etru verjetno ne bo
Dixie Chicks so sicer z zadnjim albumom močno oživile svojo kariero, ki je bila v škripch, potem ko so leta 2003 na enem od koncertov v Angliji kritizirale ameriškega predsednika. Posledica so bili številni zažgani albumi, umik, njihove glasbe iz etra, grožnje s smrtjo in padec kariere. Kljub temu pa se vprašanje, ali bodo grammyji spremenili pogled country postaj na Dixie Chicks, večini programskih direktorjev ne zdi umestno. Že zato ne, ker tega nočejo dekleta sama.

Kaj pa grammy sploh pomeni v countryju?!
Ne gre pa spregledati niti dejstva, da grammyji med nekaterimi poslušalci country glasbe niso ravno najbolj cenjena nagrada. Kot je dejal nek drug programski direktor, so to celo najmanj pomembne nagrade, ki jih lahko prejmejo country glasbeniki. "Nekateri prejšnji zmagovalci jasno kažejo na to, da glasovalci nimajo pojma o countryju," je bil kritičen, čeprav jih večina priznava, da so bile nagrade za Dixie Chick letos več kot upravičene.