Njegova kitara Frankenstrat (predelana kitara Fender Stratocaster), na katero je odigral množico najpomembnejših solaž, je njegov izum. Foto: AP
Njegova kitara Frankenstrat (predelana kitara Fender Stratocaster), na katero je odigral množico najpomembnejših solaž, je njegov izum. Foto: AP
Sorodna novica Slovo legendarnega rockerja Eddieja Van Halena

Glasbenik, ki se je dolgo boril z rakom grla, se je 6. oktobra za vedno poslovil. Čeprav je bila Van Halenova diagnoza znana že dve desetletji, je njegova smrt presenetila številne oboževalce in glasbeno industrijo. Družbena omrežja so tako preplavile objave, glasbeniku v slovo.

"Eddie je bil ena najbolj prijetnih oseb, s katerimi sem sodeloval. Njegov vpliv na glasbo je bil neizmeren. Eddie, prijatelj, se vidimo na drugi strani," je na Twitterju zapisal Ozzy Osbourne. Bil je glasbeni inovator in legendarni kitarist, je v objavi poudaril Lenny Kravitz in dodal: "V raju bo nocoj električno."

Temu se je pridružil tudi kantrizvezdnik Keith Urban, ki je glasbeniku posvetil daljšo objavo na omrežju Instagram. "Na svetu je mnogo sijajnih kitaristov, ampak le malo pravih inovatorjev. Teh, ki igrajo, kot da niso s tega planeta. Eddie je bil vse to in še mnogo več. Kitarist z neverjetnim talentom in mojster solaž. Tako uspešen je bil zato, ker je imel melodijo v srcu, ko je igral ljudem, pa je imel radost v duši."

"Bil je Mozart kitare"

Van Halen je bil eden tehnično najbolj podkovanih kitaristov v zgodovini rocka, piše Daily Mail. Njegovo igranje je bilo dovršeno in natančno, kar je mogoče slišati že na prvi plošči, v skladbi Eurption. Revija Guitar World ga je uvrstila na visoko četrto mesto najboljših rockovskih kitaristov na svetu. Pred njim so se znašli le Brian May, Jimi Hendrix in Jimmy Page. "Eddie je bil superjunak na kitari. Resnični virtuoz in neverjetno dober glasbenik ter skladatelj. Kot mladenič sem ga opazoval in srkal poteze, bil sem navdušen nad nadzorom, ki ga je imel nad kitaro," je svoje misli delil pevec in kitarist John Mayer.

Igralec Darren Criss je zapisal, da je "bilo ime Eddie Van Halen vedno sinonim za noro sposobnost", medtem ko je basist skupine Mötley Crüe Nikki Sixx pokojnega glasbenika poimenoval za "Mozarta rockovske kitare".

Od legendarnega kitarista so se poslovili še Billy Idol, skupine Metallica, Duran Duran, Weezer, Pantera, Aerosmith, Nickelback, komik Jimmy Kimmel in drugi zvezdniki.

Umrl Eddie Van Halen