Ana Soklič Foto: Osebni arhiv izvajalca
Ana Soklič Foto: Osebni arhiv izvajalca

VEČ O IZVAJALCU
Facebook
Instagram

ZGODOVINA NA EMI

2004 - If You (Diona Dimm)
2007 - Oče (Diona Dimm)

BIOGRAFIJA

Ana Soklič je glasbeno pot začela že zelo zgodaj. Najprej je svoje glasbeno znanje utrjevala pri pedagoginji opernega solopetja Alenki Dernač Bunta in priznani slovenski glasbenici Darji Švajger, pozneje pri pedadoginji Nataši Nahtigal, leta 2018 pa je svoje znanje izpopolnjevala pri Dileesi Archer (soul, gospel, r'n'b) v Atlanti (ZDA).
Kot avtorica svoje glasbe se udejstvuje že od svojega osemnajstega leta dalje.
Z nastopi na nacionalni televiziji se je dvakrat pojavila tudi na slovenskem izboru za pesem Evrovizije (Ema). Trikrat je sodelovala na Slovenski popevki, na kateri je leta 2019 za skladbo Temni svet prejela dve nagradi strokovne komisije, nagrado za najboljšo interpretacijo in najboljšo skladbo v celoti. S svojimi avtorskimi skladbami večkrat nastopa tudi s simfoničnim orkestrom na številnih festivalih in v televizijskih oddajah.
Glasbenico in avtorico Ano Soklič označujejo za izjemno rahločutno interpretinjo. V letu 2014 je razprodala samostojni koncert na Veneto jazz festivalu v Benetkah ob boku svetovno priznanih džezovskih imen, kot so Keith Jarred, Cassandra Wilson in Chick Corea. V letu 2017 je gostovala v Dubaju, Neaplju, Monaku in s svojimi avtorskimi skladbami skupaj s simfoničnim orkestrom nastopila v amfiteatru (Lignano - Sabbiadoro).
Pela je tudi z znamenitim gospel zborom iz New Yorka (Harlem gospel choir), v decembru preteklega leta pa je skupaj z Big Bandom HRT-ja razprodala samostojni koncert v Zagrebu.
Za seboj ima nastope s plesnim in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija kakor tudi več koncertov v manjši zasedbi. Ti so ji najljubši, saj je stik z občinstvom najpristnejši in najintimnejši. V njenem repertoarju najdemo velika imena na področju džeza, soula, bluza, glasbe, ki "pripoveduje". Ne podcenjuje niti popa, za katerega meni, da prav tako kot drugi žanri zahteva in omogoča vokalistu vsebinsko in angažirano interpretacijo. Kot avtorica želi ljudem prikazati kraje, ki jih ljudje ne pričakujejo, sama pravi, "to je popolna svoboda izražanja“.
Glasba je zanjo način življenja, prednost daje igranju in petju v živo, kjer ni prostora za manipuliranje, saj vsa moč interpretacije pride neposredno do poslušalca.