Vsi trije evrovizijski večeri bodo potekali v kongresnem centru EXPO Tel Aviv. Foto: EBU
Vsi trije evrovizijski večeri bodo potekali v kongresnem centru EXPO Tel Aviv. Foto: EBU
Tel Aviv
Drugo največje izraelsko mesto leži ob Sredozemskem morju. Foto: Kfir Sivan
Netta
Maja v Lizboni je slavila Netta. Foto: EPA

Iz EBU-ja so dodali, da je izraelska javna televizija KAN oddala kandidaturo treh mest, Tel Aviv pa je izbrala referenčna skupina EBU-ja. "Kandidatura Tel Viva je bila zelo ustvarjalna, zelo zanimiva in je pokrivala vsa področja, zato smo prepričani, da bo mesto izjemen gostitelj največjega glasbenega dogodka na svetu, ki si ga vsako leto ogleda okoli 200 milijonov ljudi," so dejali.

Tel Aviv je s 400.000 prebivalci drugo največje mesto v Izraelu in leži ob Sredozemskem morju. Evrovizija bo potekala v mednarodnem kongresnem središču, dvorani EXPO Tel Aviv. Vstopnice za vse tri večere bodo na voljo ob koncu leta.

Že uveljavljen razpored: torek, četrtek, sobota
Znani so tudi datumi vseh treh večerov 64. izvedbe Evrovizije. Predizbora bosta potekala 14. in 16. maja, finalni večer pa dva dni pozneje. Pred dnevi je tudi RTV Slovenija sporočila, da je oddala prijavo za sodelovanje na festivalu prihodnje leto. Spomnimo, slovenske barve je maja v Lizboni zastopala Lea Sirk s skladbo Hvala, ne in v finalu zasedla 22. mesto.

Evrovizija leta 2019 v Izrael prihaja po zaslugi glasbenice Nette Barzilai, ki je slavila s poskočno skladbo Toy. To je bila tretja evrovizijska zmaga za Izrael - Jeruzalem je dogodek gostil že v letih 1979 in 1999. Ta država je na Evroviziji nastopila že 42-krat, prvič leta 1973.

Pozivi k svobodi izražanja in nevpletanju politike
Frank-Dieter Freiling
, vodja referenčne skupine EBU-ja, je dejal: "Veselimo se, da Evrovizija prvič prihaja v Tel Aviv. Pričakujemo, da nam bo izraelski premier do konca tedna zagotovil, da bo poskrbljeno za varnost in tudi, da bo dogodek odprt za vse. Pričakujemo tudi spoštovanje svobode izražanja in izogibanje vpletanju politike v tekmovanje. Brez teh zagotovil dogodka ne bo mogoče izpeljati."

Pred dnevi so številni evropski in svetovni umetniki z odprtim pismom podprli palestinski poziv k bojkotu Evrovizije 2019 v Izraelu. "Dokler Palestinci niso svobodni in enakopravni ter nimajo dostopa do temeljnih človekovih pravic, ne moremo normalizirati odnosov z državo, ki jim te pravice krati. 14. maja, le nekaj dni po izraelski zmagi na Evroviziji, je izraelska vojska ubila 62 neoboroženih palestinskih protestnikov v Gazi, vključno s šestimi otroki, in ranila na stotine drugih, večinoma s pravimi naboji. Amnesty International je streljanje izraelske vojske, katere namen je bil ubiti in raniti, obsodila, prav tako je Human Rights Watch poboje označil kot 'nezakonite in namerne'," je zapisano v pismu, ki je bilo objavljeno v angleškem časopisu The Guardian. Iz Slovenije sta pismo podpisala ženski pevski zbor Kombinat in glasbenik N'toko.