ManuElla je s skladbo Blue and Red osvojila 14. mesto v drugem predizboru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
ManuElla je s skladbo Blue and Red osvojila 14. mesto v drugem predizboru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Točke slovenske strokovne žirije je sporočila Marjetka Vovk. Foto: MMC RTV SLO
Jamala
Slovenska strokovna žirija je z najvišjim številom točk nagradila Ukrajino, slovenskemu občinstvu pa je bila v finalu najbolj všeč predstavnica Srbije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Tako žirija kot občinstvo sta podelila točke od 1 do 12. Točke so veljale po sistemu 50:50 - polovico je prispevala žirija, polovico pa gledalci in gledalke.

Točke so se seštele, Sloveniji je tako v drugem predizboru uspelo zbrati 57 točk.

Na televotingu smo prejeli osem točk - albansko občinstvo nam je namenilo točko, makedonsko tri točke, srbsko pa štiri točke.

S točkami pa so nas nagradile žirije naslednjih držav: Bolgarija in Litva sta nam vsaka podelili po točko, tri točke smo prejeli od latvijske žirije, štiri točke nam je podarila Avstralija, po šest točk sta nam dali srbska in albanska žirija, po sedem točk sta nam namenili Belgija in Makedonija, Irska nam je dala največ točk - osem.

V drugem predizboru je nastopila Slovenija in še 17 držav, upoštevale so se točke naslednjih držav: Albanije, Latvije, Poljske, Švice, Izraela, Belorusije, Srbije, Irske, Makedonije, Litve, Avstralije, Bolgarije, Danske, Ukrajine, Norveške, Gruzije in Belgije.

Vse glasove na Evroviziji 2016 si lahko pogledate tukaj.

Slovenske točke v finalu
In kateri izvajalci v finalu so bili najbolj všeč strokovni žiriji in občinstvu v Sloveniji?

Strokovna žirija v sestavi Marjetka Vovk iz dua Maraaya, pevka Eva Hren, pevec Clemens, Tadej Košir iz skupine Muff in avtorica besedil Urša Vlašič je razdelila točke tako: Ukrajina 12 točk, Bolgarija 10, Belgija 8, Latvija 7, Avstralija 6, Srbija 5, Armenija 4, Madžarska 3, Izrael 2 in Nizozemska 1.

Slovenskemu občinstvu pa so bile najbolj všeč pesmi naslednjih držav: Srbija 12, Rusija 10, Hrvaška 8, Ukrajina 7, Avstrija 6, Švedska 5, Poljska 4, Avstralija 3, Bolgarija 2 in Italija 1.

Zaradi spremenjenega načina podajanja glasov je zmagovalna skladba ostala skrivnost do konca. Najprej so namreč svoje glasove v živo sporočile nacionalne žirije, na koncu pa so tem točkam prišteli še združene točke telefonskega glasovanja.