Ben Dolic bo predstavljal Nemčijo na Evroviziji 2020. Foto: EPA
Ben Dolic bo predstavljal Nemčijo na Evroviziji 2020. Foto: EPA
Sorodna novica D Base pred Emo: Želimo samo pokazati to, kar smo
D Base - Spet živ

V Ljubljani rojenega Benjamina Dolića je širša javnost spoznala, ko je štel 12 let, saj je nastopal v enem izmed slovenskih glasbenih resničnostnih šovov.

Glasbi se je še naprej posvečal, leta 2016 je tako s hiphopovskim kolektivom D Base tekmoval na slovenskem izboru za Evrovizijo Emi 2016 s pesmijo Spet živ, a mladi zasedbi ni uspelo osvojiti evrovizijske vstopnice. Drugič pa je bil uspešen, saj je bil izbran kot nemški evrovizijski predstavnik – žirijo je prepričal s singlom Violent Thing. Ta je trenutno na sedmem mestu na evrovizijski stavnici.

Novico je potrdil na Instagramu, kjer je napisal, da gre za neverjetno čast in je zelo hvaležen, da so mu ponudili priložnost.

Sorodna novica Na Evroviziji v Rotterdamu bo Slovenijo zastopala Ana Soklič

Benjamin Dolić se je pri 18 skupaj z družino preselil v Švico, kjer se je še bolj posvečal glasbeni karieri, je zapisano na strani Eurovision.tv. Leta 2018 se je udeležil nemške različice priljubljenega glasbenega šova The Voice, kjer je osvojil drugo mesto. Nastopal je v Nemčiji, Avstriji in Švici, zdaj pa je pred novim izzivom – Evrovizijo.

Ben se je kot predstavnik Nemčije – ta je članica "velikih 5" Evrovizije, držav, ki največ prispevajo v evrovizijsko blagajno – neposredno uvrstil v finale. Ta bo 16. maja v Rotterdamu.

Nemčija se je po lanskem slabem rezultatu – bili so predpredzadnji – odločila za nov sistem izbora predstavnika. V preteklih letih so predstavnika določili glasovi žirije in občinstva, tokrat pa so se odločili, da potnika za Rotterdam določi dvojna žirija. Prvo, domačo žirijo, sestavlja 100 ljudi iz vse Nemčije, drugo, mednarodno, pa 20 glasbenih strokovnjakov, ki so bili del žirij v svojih domovinah. Sledilo je večstopenjsko ocenjevanje, na koncu katerega je največ glasov prejel prav Ben Dolic.