Brez ličil, v belih oblačilih in s prepoznavnim nežnim zvokom – to sta Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta tudi po veliki zmagi ostala zadržana. Foto: Sandi Fišer
Brez ličil, v belih oblačilih in s prepoznavnim nežnim zvokom – to sta Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta tudi po veliki zmagi ostala zadržana. Foto: Sandi Fišer
V Izrael potujeta Zala Kralj in Gašper Šantl

Mariborčana Zala in Gašper sta prepričala s skladbo Sebi, ki se ne bi mogla bolj razlikovati od Kaosa Raiven. Obe pesmi je v superfinale poslala tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali Darja Švajger, ki nas je na Pesmi Evrovizije zastopala dvakrat, Lea Sirk, naša lanska predstavnica na Pesmi Evrovizije, in Vladimir Graić, avtor zmagovalne evrovizijske pesmi Molitva, s katero je leta 2007 zmagala Marija Šerifović. Nato so škarje in platno v svoje roke vzeli gledalci in poslušalci, ki so v desetminutnem glasovanju izbrali zmagovalca. Zala in Gašper sta zmagala prepričljivo, saj sta dobila kar 73 odstotkov glasov, Raiven pa le 27.

Raiven je na izboru tekmovala že s pesmima Črno bel in Zažarim, lani pa se je preizkusila v vodenju izbora. Tudi v tretje ji je spodletelo in je tako brez dvoma glavna osmoljenka izbora.

Vesela sva, da se je pesem dotaknila ljudi, vendar nama je glavni cilj, da tudi v prihodnosti ostaneva zvesta sama sebi.

Zala Kralj in Gašper Šantl

Zala in Gašper sta po zmagi za MMC povedala: "Vesela sva, da se je pesem dotaknila ljudi, vendar nama je glavni cilj, da tudi v prihodnosti ostaneva zvesta sama sebi."

Sodelujeta od leta 2017

Že pred skupnim sodelovanjem si je vsak izmed njiju posebej utiral glasbeno pot. Zala je začela preigravanje priredb, nato pa se je odločila za pisanje avtorskih pesmi, ki temeljijo na njenem nežnem pristopu in pripovedovanju. Gašper je igranje kitare začel že v otroških letih in pridno vadil, dokler se ni kmalu začel zanimati tudi za glasbeno produkcijo. Na zadnji srednješolski dan se je s kolesom odpravil v tujino, kjer se je znašel pod okriljem glasbenih studiev Faust Records v Pragi.

Zala in Gašper bosta v ponedeljek, 18. 2., ob 12.30 gosta MMC-jeve spletne klepetalnice. Ne zamudite priložnosti, da jima zastavite vprašanje!

Gašper se je v naslednjih dveh letih v Pragi izpopolnjeval kot tonski mojster in skladatelj, hkrati pa si je želel skozi glasbo izražati neko sporočilo. Z željo po novih zgodbah je pustil vse za seboj in se s kolesom odpravil prekolesarit Evropo. Z nahrbtnikom in kolesom je tako na zahodni obali Francije nastal refren za Valove. Zala in Gašper sta se spoznala prek prijatelja Žige Krajnca, ki je Gašperju poslal Zaline posnetke na Instagramu in zdaj snema videospote za njuno glasbo. Najmočnejša vez njunega projekta je, da lahko drug za drugega napišeta in interpretirata pesem. Par sta tudi zasebno.

Zmagovalna pesem Eme 2019: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi

Kdo je še poskusil srečo?

Na Eminem odru so se predstavili še: Kim - Rhythm back to you, Renata Mohorič - Three bridges, René - Ne poveš, Fed Horses - Ti ne poznaš konjev, Ula Ložar - Fridays, Lumberjack - Lepote dna, Okustični - Metulji plešejo, Inmate - Atma.

Sorodna novica Zala Kralj in Gašper Šantl: So Valovi pop? Zdaj so.

Voditeljica večera je bila igralka Ajda Smrekar, voditelj radijskega prenosa pa Maj Valerij.

Poleg tekmovalcev so nastopili tudi trije glasbeni gosti: Lea Sirk, zmagovalka izbora Ema 2018, Španec inoT, ki je Slovenijo osvojil z imitacijami znanih glasbenikov, in primorski raper Smaal Tokk.

Slovenija bo nastopila v prvem predizboru

Slovenija je do zdaj na izboru za Pesem Evrovizije nastopila 24-krat. Odkar so bili leta 2004 uvedeni polfinalni večeri, se je Slovenija v finale izbora uvrstila petkrat, nazadnje lani po zaslugi Lee Sirk in njene pesmi Hvala, ne!. Pred tem so se v finale uvrstili še Alenka Gotar (Cvet z juga), Maja Keuc (No One), Tinkara Kovač (Round and Round) in Maraaya (Here For You).

Kako se bo letos na izboru za Pesem Evrovizije odrezala Slovenija, bo znano 14. maja, ko bo v Izraelu prvi polfinalni večer. Na letošnjem tekmovanju, ki v Izraelu poteka po zaslugi Nette Barzilai in njene pesmi Toy, bo sodelovalo 42 držav.

Superfinalistka Raiven - Kaos
Celotna oddaja Ema 2019

Izbor smo spremljali z aplikacijo MMC živo.