Omar pravi, da je Evrovizija zelo nepredvidljiva, zato si ne upa napovedati uvrstitve v finale. Foto: Televizija Slovenija
Omar pravi, da je Evrovizija zelo nepredvidljiva, zato si ne upa napovedati uvrstitve v finale. Foto: Televizija Slovenija

: "Spet Evrovizija, Kijev, Ukrajina, jaz, spet za Slovenijo. Veliko je podobnosti, le da sem zrelejši."

Slovenski predstavnik bo v prvem predizboru, ki bo potekal natančno čez en teden, na oder stopil kot 17. od 18 izvajalcev. V ponedeljek je polovica nastopajočih iz prvega predizbora že preizkusila oder. "Dober občutek je stati na tem odru, užival sem. Sem pa že kar malo utrujen, ker je za menoj dolg dan. Komaj čakam na drugo vajo, saj so fantje iz naše ekipe predlagali nekaj popravkov, zato upam, da bo prihodnjič še bolje," je povedal za Televizijo Slovenija.

Na odru bo sam
Kako bo preživel naslednje tri dni do druge vaje? "Malo fitnesa oziroma veliko fitnesa, ker se mi zdi, da bi bil lahko na odru v boljši fizični pripravljenosti. Sicer nisem tako šibek, a dobra fizična pripravljenost pomaga pri nastopu. Čaka me tudi kar nekaj intervjujev in izjav, predvsem pa tudi pevske vaje, saj je pomembno, da so glasilke pripravljene," je dejal 35-letni pevec, ki ga sploh ne moti, da je na evrovizijski izbor znova odpotoval v Kijev. Spomnimo, v isti dvorani je nastopil že leta 2005, ko se je predstavil z balado Stop.

Tokrat upe polaga na balado On my Way, ki jo je v predalu "za kakšno posebno priložnost", kot je dejal, hranil kar deset let. Na odru ne obljublja nikakršnega "cirkusa", saj ob sebi ne bo imel nobenih plesalcev ali spremljevalnih pevcev.

Odločali bodo strokovnjaki in glas ljudstva
Na letošnjem izboru za Pesem Evrovizije sodeluje 42 držav, po enoletnem premoru se v druščino vračata Romunija in Portugalska, ne bo pa se predstavila Rusija, saj so Ukrajinci napovedali, da ruske pevke Julije Samojlove zaradi tega, ker je pred leti nastopila na Krimu, ne bodo spustili v državo, Rusija pa nato ni sprejela ponujenih alternativ. Izbor bo potekal v dvorani International Exhibition Centre, ki sprejme 11.000 gledalcev.

V vsakem predizboru se bo predstavilo po 18 izvajalcev. V finale se jih bo iz vsakega uvrstilo deset - in šest neposredno uvrščenih (poleg države gostiteljice, torej Ukrajine, še Francija, Nemčija, Italija, Španija, Velika Britanija). Tudi letos bodo končnega zmagovalca izbrali gledalci s telefonskim glasovanjem in strokovne žirije.

Utrinek z Omarjeve prve vaje si oglejte spodaj.