Za rusko predstavnico Julijo Samojlovo je bil usoden njen nastop na Krimu. Foto: Reuters
Za rusko predstavnico Julijo Samojlovo je bil usoden njen nastop na Krimu. Foto: Reuters
Rusija se na tekmovanju za pesem Evrovizije tradicionalno visoko uvršča - lani je bila tretja. Foto: Reuters



Odnosi med Ukrajino in Rusijo so, milo rečeno, napeti vse od ruske priključitve polotoka Krim leta 2014 in separatističnih trenj v pokrajini Donbas na vzhodu Ukrajine. Sovražnost med državama se je prelila tudi na evrovizijski oder, ko je lani na Evroviziji slavila ukrajinska predstavnica Džamala s pesmijo o Stalinovi množični deportaciji etničnih Tatarov s Krima med drugo svetovno vojno.

Ukrajina, ki kot lanska zmagovalka gosti tekmovanje letos, je prepovedala vstop v državo 27-letni ruski pevki Juliji Samojlovi, ker je ta obiskala Krim in tam tudi nastopila brez dovoljenja Ukrajine. Rusija meni, da je poteza Ukrajine vrgla temno senco na dogodek, medtem ko so organizatorji Evrovizije ukrajinskemu premierju Volodimirju Grojsmanu v pismu, ki je pricurljal v medije, zagrozili z izključitvijo Ukrajine s prihodnjih tekmovanj.

Spor EBU - Ukrajina
Porošenko je novinarjem v Rigi danes ponovil, da se je Rusija z izbiro svoje predstavnice odločila načrtno provocirati. "Ukrajinske oblasti niso nasedle tej provokaciji," je dejal. "Dosledno ukrepamo proti vsakomur, ki krši ukrajinsko zakonodajo."

Evropska radiodifuzna unija (EBU) je Rusiji ponudila kompromisno rešitev, da bi Samojlova na Evroviziji maja v Kijevu nastopila v živo prek satelitske povezave, kar pa je ruska televizija zavrnila.

Ukrajinska državna televizija je EBU zdaj pozvala, naj spoštuje ukrajinsko suverenost in umakne svojo grožnjo, da bo Ukrajino izključila s prihodnjih tekmovanj. V izjavi, objavljeni na svoji spletni strani, ukrajinska televizija poziva EBU, naj je ne uporabi kot "orodje krepečih zunanjepolitičnih manipulacij".

V Ukrajini pričakujejo, da si bo finale 13. maja v živo ogledalo od 12.000 do 14.000 gledalcev, več milijonov gledalcev pa bo Evrovizijo spremljalo prek malih zaslonov. Kijev sicer Evrovizijo gosti drugič (prvič jo je leta 2005).