Tinkara bo skušala na Danskem postati prva slovenska predstavnica po Maji Keuc leta 2011, ki se bo prebila v finale Pesmi Evrovizije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tinkara bo skušala na Danskem postati prva slovenska predstavnica po Maji Keuc leta 2011, ki se bo prebila v finale Pesmi Evrovizije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V glasbi bom še naprej brezkompromisna. Če ni kitare in flavte, to ni moja pesem.

Tinkara Kovač po zmagi za MMC
Muff
Drugouvrščeni, skupina Muff s karizmatično in dramatično pevko Senidah. Muff so se predstavili s pesmijo Let me be (myself). Glasbo zanjo so napisali Senida Hajdarpašić, Miha Gorše in Tadej Košir, ki je z Anžetom Kacafura tudi avtor besedila, aranžma podpisujeta Košir in Kacafura. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ula Furlan
Oddajo je vodila Ula Furlan, ki je ves čas krožila med odrom in pogovori z nastopajočimi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmagovalni nastop: Tinkara Kovač - Spet/Round and Round

Primorka, ki je na Emi prvič nastopila že leta 1997, nato pa se je tega tekmovanja udeležila še dvakrat (oziroma trikrat, če upoštevamo še spremljevalne vokale) se je v superfinalu pomerila s skupino Muff. Gledalci so ji v petih minutah namenili 7.932 glasov, pevki Senidah z bendom pa 3.450. Potekala sta dva kroga telefonskega glasovanja, tako da je bilo vse v rokah gledalcev in poslušalcev.

"Občutki so odlični, eno samo veselje. Ta zmaga je res nekaj posebnega, saj je to festival, s katerim sem se največkrat spogledovala in šarmirala z njim. Tokrat sem bila na Emi že petič, enkrat kot backvokalistka in trikrat kot samostojna izvajalka," je po zmagi za MMC dejala Tinkara Kovač in se spomnila tudi svoje izjave pred nastopom, da je sprejela sodelovanje na Emi pod pogojem, da v pesmi ne bo harmonike. "V glasbi bom še naprej brezkompromisna. Če ni kitare in flavte, to ni moja pesem."

Tinkara se je predstavila s skladbo Spet/Round and Round, za katero je besedilo napisala skupaj z lanskoletno slovensko evrovizijsko udeleženko Hannah Mancini ter Tino Piš. Avtor glasbe in aranžmaja je Aleš Vovk - Raay. Spremljevalne vokale so odpeli sami znani obrazi - Manca Špik, Nika Zorjan in Raay.

Na Emi je sicer nastopilo sedem izvajalcev, ki jih je izbrala predizborna komisija. Sestavljali so jo vodja projekta Ema in Pesem Evrovizije 2014 Miša Molk, glasbenica in učiteljica petja Darja Švajger ter radijski glasbeni urednik, glasbenik in producent Andrea F.

Sedem veličastnih
Omar Naber
, ki je Slovenijo že zastopal na izboru za pesem Evrovizije, je na Emi zapel pesem I wont't give up. Nermin Puškar in Samuel Lucas sta se predstavila s pesmijo Masquerade, Bilbi je z mednarodno ekipo, v kateri so bili dva Avstrijca in ena Avstrijka ter dva Angleža, zapela pesem To ni blues. Skupina Nude, ki je na Emi tokrat nastopila že petič, se je na izboru predstavila s pesmijo Be ok!, Rudi Bučar in Elevators pa s pesmijo Tja.

Na Eminem odru znova Maja Keuc
Prireditev je vodila igralka in televizijska voditeljica Ula Furlan, med glasovanjem pa je za pevski vložek poskrbela Maja Keuc, slovenska evrovizijska predstavnica iz Düsseldorfa leta 2011, kjer je osvojila 13. mesto. Maja, ki trenutno študira v Rotterdamu, živi pa v Stockholmu, je premierno predstavila novo skladbo Close To You, na katero veliko stavi.

Tinkara Kovač bo na Evroviziji v Köbenhavnu nastopila v drugi polovici drugega predizbora, ki bo potekal v četrtek, 8. maja 2014. Kako visoko lahko poseže?

Enega najbolj gledanih zabavnih dogodkov leta smo spremljali prek posebne aplikacije v živo - kako je vse skupaj potekalo, lahko preberete, si ogledate ali poslušate spodaj.

V glasbi bom še naprej brezkompromisna. Če ni kitare in flavte, to ni moja pesem.

Tinkara Kovač po zmagi za MMC
Zmagovalni nastop: Tinkara Kovač - Spet/Round and Round