Letošnja Alternativa je imela po zaslugi skupine Happy Ol' McWeasel irski pridih. Foto: MMC RTV SLO
Letošnja Alternativa je imela po zaslugi skupine Happy Ol' McWeasel irski pridih. Foto: MMC RTV SLO
Alternativa
Alternativa, najbolj obiskana prireditev, ki jo organizira RŠK, je bila tudi letos na vojaškem stadionu. V ozadju sta zvonika ribniške cerkve, ki ju je zasnoval arhitekt Jože Plečnik. Foto: MMC RTV SLO

Vojaški stadion je v soboto gostil eno največjih glasbenih prireditev v Ribnici. "Alternativa je tisti dogodek v letu, ki po mojem mnenju dela Ribnico mesto," je dejal predsednik RŠK-ja Jošt Žagar. Pojasnil je, da skušajo z Alternativo pri RŠK-ju zagotoviti pluralnost kulture in se boriti proti monotonosti ponavljanja.

Alternativa veselicam
"Gre predvsem za nekakšno alternativo prevladujoči kulturi, ki v Ribnici igra dominantno vlogo. Obenem pa tudi ponudimo občinstvu drugačno ponudbo od vsakdanje," je dejal Žagar. Tako smo v soboto slišali pank, rap, metal in bluz, kar se v Ribnici ne zgodi vsak dan. V Ribnici namreč prevladujejo nastopi zabavnih skupin in v poletnih mesecih predvsem narodno-zabavnih na poletnih veselicah.

Dva izvajalca so pri RŠK-ju poiskali prek razpisa, drugi nastopajoči pa so bili izbrani na podlagi širine glasbene zvrsti. Na razpisu, kjer so iskali predvsem produkcijsko izvirne in neuveljavljene izvajalce, sta bila izbrana kočevska skupina Ram Session, ki je nastopila kot prva, in ribniški raper Wildy. Slednjemu je pripadla čast, da je sklenil letošnji dogodek.

Po kočevski skupini je na oder, ki je stal sredi stadiona, stopila velikolaška funky-death metal skupina Uroš. Za njimi pa so na prizorišče stopili domači hardcorepankerji Golliwog, ki so močno razvneli maloštevilno občinstvo in ga pripravili na vrhunec večera, na nastop skupine Happy Ol' McWeasel. Keltska hardcore pank-rock skupina je že s prvo pesmijo Irish Rover navdušila občinstvo. Vzdušje in največji obisk na celotnem dogodku prav ob Happy Ol' McWeasel pričata, da je bil to vrhunec letošnje Alternative. Po irskih navdušencih pa so na svoj račun prišli privrženci metala, saj so na prizorišče stopili postojnski heavymetalski Vigilance.

Slabši obisk, a Alternativa ostaja alternativa
Dogodek je zaznamoval tudi precej slabši obisk v primerjavi z lanskim letom, ko je med drugim nastopila tudi hrvaška pank-rock skupina Hladno pivo. "Ne delamo preveč nišnega dogodka, a še vedno delamo koncerte, ki zadostijo večjemu številu ljudi. To je tudi razlog, da ohranjamo različnost zvrsti, " je obisk komentiral Žagar in dodal, da je vzrok za manjšo obiskanost dogodka iskati v tem, da so letošnji bendi manj znani in popularni pri ribniškem občinstvu od Hladnega piva.