"Slovenijo sem vsekakor želel vključiti v svojo svetovno turnejo, saj me zvesto občinstvo tukaj vedno sprejme z veliko ljubezni," je pred koncertom povedal Maksim, ki ni neznanka pri slovenskem občinstvu, že večkrat je namreč razprodal dvorane po Sloveniji.

Je eden najpopularnejših crossover pianistov na svetu. Zadnja leta je njegova kariera dobila povsem novo dimenzijo, pravi razcvet pa doživlja na azijskih tleh, kjer ga občinstvo pričaka s stoječimi ovacijami. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Je eden najpopularnejših crossover pianistov na svetu. Zadnja leta je njegova kariera dobila povsem novo dimenzijo, pravi razcvet pa doživlja na azijskih tleh, kjer ga občinstvo pričaka s stoječimi ovacijami. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Združuje klasiko s popkulturo
Za Maksima lahko rečemo, da ni tipičen pianist. Že njegova oprava in pojava nas osupneta – moderne, a premišljene tetovaže, eleganten, strog, a topel pogled, prefinjeno izbrana oblačila (večinoma ga vidimo v črnini, ki pa ni strogo klasična, ampak darkerska).

Njegovi nastopi so svojevrsten klavirski odklop, na večjih svetovnih odrih je znan po nepozabnih avdiovizualnih spektaklih. Vse to govori v prid dejstvu, da njegove nastope obiskujejo tudi mlajše generacije, saj z združevanjem popularne in klasične, filmske ter elektronske glasbe, ki jo začini še z ekstravagantnim nastopom, ko dobesedno nori po črno-belih tipkah, očara še tako zahtevnega obiskovalca.

Turneja na treh celinah
Leto 2018 je bilo zanj nadpovprečno. Razprodal je koncert v znameniti sydneyjski operni hiši, prav tako pa tudi arensko turnejo v največjih kitajskih mestih. Uspešno je začel tudi leto 2019, ki ga bo zaznamovala svetovna turneja New Silk Road, v okviru katere načrtuje 60 koncertov na treh celinah.

Maksim Mrvica:
Maksim Mrvica: "Čez leto zelo veliko potujem, koncertiram in vadim, poletje je pa moj čas. Čas za družino in prijatelje v rodnem Šibeniku in okolici." Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Na turneji bo predstavil tudi istoimenski album New Silk Road, ki je posnet s simfoničnim orkestrom iz Budimpešte, vsebuje avtorske skladbe in priredbe svetovnih uspešnic, kot so skladba Clocks skupine Coldplay, All of Me Johna Legenda ter priredba glasbene kulise televizijske uspešnice Game of Thrones.

Tako obsežna turneja obsega tudi posebne priprave, kot je Maksim razkril na novinarski konferenci pred koncertom: "Želim biti v dobri psihofizični kondiciji ves čas, tako da pravzaprav vsak dan treniram po nekaj ur. Na dan nastopa pa nikoli. Takrat po navadi ves dan ostanem v hotelu, potrebujem mir in samoto. Morda že kakšen dan prej omilim treninge in počivam, da lahko maksimalno opravim svojo vlogo na koncertu. Dejansko imam včasih po koncertu dobesedno krvave in pomodrele prste. Takrat vem, da je bil koncert res dober. Po koncertu naslednji dan grem vedno plavat, da sprostim mišice."

Trmasti, marljivi in nadarjeni samouk
Z umirjenim, a prepričljivim glasom pa je nakazal svojo odločitev za izbrano poklicno pot: "Nihče v naši družini nikoli ni igral klavirja in niti nobenega drugega glasbila. V bistvu se ne spomnim, da bi sploh kdo kadar koli poslušal klasično glasbo. Jaz pa sem že od nekdaj imel nenavadno in povsem jasno glasbeno vizijo."

Klavir je zanj vse, v oporo mu je bil tudi v najtežjih trenutkih: "Spomnim se, da je bila v Šibeniku v času mojega otroštva vojna, klavir pa mi je bil edina svetla točka in uteha, ki me je pomirila. Imeli smo ga v kletnih prostorih. Morda sem ravno zaradi teh težkih pogojev zmagal na prvem tekmovanju, ki sem se ga udeležil v Zagrebu. To je bilo moje prvo priznanje, ki sem ga dobil od stroke, zato mi še danes največ pomeni."

Maksim Mrvica obožuje tetovaže in prefinjen modni okus. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Maksim Mrvica obožuje tetovaže in prefinjen modni okus. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Uspeh v Aziji
Maksim živi med Zagrebom in rojstnim Šibenikom, od dva do tri mesece na leto pa preživi na Kitajskem, kjer največ ustvarja in nastopa. Osebno sta mu zelo ljuba Singapur in Hongkong, zelo rad pa obišče tudi Pariz, kjer je v mladosti študiral in živel, ter Rio de Janeiro. A vrnimo se na Kitajsko, Maksimovo drugo bazo, kjer občinstvo navdušuje s posebnimi odrskimi spektakli. Azijski trg se je zanj odprl predvsem po njegovem zadnjem albumu New Silk Road, ki je izšel 2018. Vanj je vključil več tradicionalnih azijskih instrumentov in melodij v želji, da bi koncerti poslušalce odpeljali na veličastno glasbeno potovanje starodavne trgovske poti, ki povezuje dva svetova – vzhod in zahod.

Milijarda gledalcev spremljala Maksima
Z aktualnim singlom New Silk Road se je Maksim predstavil na Spring Gala Showu, ki ga je v namen proslave kitajskega novega leta prenašala televizijska postaja CCTV. Za omenjeni televizijski spektakel, ki ga je spremljala skoraj milijarda gledalcev, mu je pripadla posebna čast, saj je bil izbran med le peščico svetovno znanih glasbenikov.

Njegova pot med glasbene zvezde se je začela leta 2013, ko je s prvencem The Piano Player presegel pričakovanja in dvignil veliko zanimanja povsod po svetu. Za ta album je prejel dvojno platinasto ploščo v Hongkongu in zlato ploščo v Singapurju. Od takrat dalje je izdal že dvanajst studijskih albumov. Album The Movies (2012) je bil posnet v znamenitem londonskem studiu Abbey Roads. Na njem so naslovne skladbe iz znanih filmov: Boter, Misija nemogoče, Pirati s Karibov, Amelie, Gladiator, Rocky. Zelo uspešen je bil tudi album iz leta 2015 Croatian Rhapsody, v letu 2018 pa je izdal prej omenjeni New Silk Road.

"Včasih nisem bil tako discipliniran, tudi zamujal sem ogromno. Celo kakšen polet sem kdaj zamudil. Zdaj pa priznam, da sem zelo redoljuben; to je postal moj način življenja." Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer