Hladno pivo (na fotografiji pevec Mile Kekin) smo v Ljubljani nazadnje videli maja lani, ko so nastopili na Škisovi tržnici. Foto: MMC RTV SLO
Hladno pivo (na fotografiji pevec Mile Kekin) smo v Ljubljani nazadnje videli maja lani, ko so nastopili na Škisovi tržnici. Foto: MMC RTV SLO

Ob dvajsetletnici v letu 2008 so na zagrebškem Jarunu našteli blizu 30 tisoč obiskovalcev, dobro pa so napolnili tudi Križanke in poprej še razprodali Cvetličarno. Tokrat bodo svoje "hladnopivske" čare in spretnosti dali prvič na preizkušnjo tudi v glavni pivnici Centra urbane kulture, sporočajo organizatorji koncerta, ki se bo v Kinu Šiška zgodil 8. aprila. 20. marca pa bodo Hladno pivo nastopili v postojnskem Rock Cafeju.

Hladno pivo so nastali v Zagrebu, prvi koncert pa so odigrali 21. maja 1988 v "Titovem" Kumrovcu. Leto pozneje so posneli svoj prvi demo, na katerem je bilo šest pesmi: Für immer Punk (priredba pesmi zasedbe Goldene Zitronen), Bonzo, Savršeni marginalci, Niemals, Buntovnik in Čelične zavjese. Teden pozneje sta morala Mile in Zok na služenje vojaškega roka, po vrnitvi pa so se spet zbrali in posneli pesmi Princeza, Heroin, Dobro veče, Trening za umiranje, Buba švabe, Zakaj se tak' oblačiš in Pjevajte nešto ljubavno. Te pesmi skupaj s predelano različico "Marginalcev" so nato izšle na kaseti.

V Ljubljani prvič leta 1992
S spotom za pesem Buba Švabe so se predstavili celotni Hrvaški, 17. decembra 1992 pa so prvič nastopili v Ljubljani kot predskupina KUD Idijotov. Leta 1993 je izšel njihov prvi album Džinovski in takoj postal uspešnica, danes pa velja za pravo "klasiko".

V svoji karieri so Hladno pivo posneli še šest albumov: G.A.D., Desetka, Pobjeda, Istočno od Gajnica, Šamar in Knjiga žalbe.