Lennonov obraz še danes ostaja simbol globalnega mirovniškega gibanja. Foto: Reuters
Lennonov obraz še danes ostaja simbol globalnega mirovniškega gibanja. Foto: Reuters

V nedeljo, 11. 10., ob 20.55, si boste na drugem programu Televizije Slovenija lahko ogledali dokumentarno zgodbo o nastajanju prelomnega albuma Imagine iz leta 1971.

Lennon je v svoji glasbeni karieri pomembno prispeval k zvočni podobi popularne glasbe, kot jo poznamo danes. Najprej je skupaj z drugimi člani skupine The Beatles ustvaril značilni rokenrolski zvok 60. let, nato pa sodeloval pri oblikovanju glasbene kulise družbenega prebujanja v 70. letih.

Rodil se je 9. oktobra leta 1940, na vrhuncu druge svetovne vojne. Med odraščanjem v rodnem Liverpoolu je ustanovil več glasbenih skupin, dokler nista leta 1960 s prijateljem Paulom McCartneyem ustanovila Beatlov, ki so prvič nastopili leta 1961 in kmalu začeli pisati svetovno glasbeno zgodovino. Napisal je glasbo in besedila za številne uspešnice skupine, kot so Help!, She Loves You, Yellow Submarine, I Want to Hold Your Hand, Come Together in Lucy In The Sky With Diamonds.

Med najznamenitejšimi dogodki v Lennonovem življenju je sloviti protest v postelji, ki sta ga izvedla skupaj z Yoko. Foto: EPA
Med najznamenitejšimi dogodki v Lennonovem življenju je sloviti protest v postelji, ki sta ga izvedla skupaj z Yoko. Foto: EPA

Veliki mirovnik

Po razpadu skupine leta 1970 se je posvetil solistični karieri, pri kateri mu je pomagala njegova druga žena, mirovna aktivistka Yoko Ono. Tudi sam se je posvetil boju proti vojnam in nasilju v svetu, predvsem kot aktivist proti vojni v Vietnamu. Napisal je več solo uspešnic, med katerimi je tudi mirovniška himna Imagine.

Le dva meseca po njegovem 40. rojstnem dnevu, ga je pred vrati stanovanja v New Yorku umoril njegov fanatični oboževalec Mark David Chapman. Umor je takrat pretresel svet, do danes pa oboževalci še vedno ugibajo, kakšna bi bila njegovo življenje in zapuščina, če ne bi premlad umrl.

"To je težko vprašanje, a gotovo je še imel načrte," je za Deutsche Welle povedal direktor muzeja o Beatlih in pisec njihove biografije Rainer Moers. "Najprej bi verjetno šel na turnejo. Njegov 10. album, Double fantasy, je izšel le tri tedne pred njegovim umorom. To je takrat sprožilo veliko ugibanj o tem, da se bo po dolgem času vrnil v Veliko Britanijo." Album je po njegovi smrti doživel velik uspeh, deloma zaradi njegove smrti. A Moers poudarja, da gre tudi resnično za enega najboljših Lennonovih albumov, zato je ocena, da je priljubljen le zaradi umora, krivična.