Za dolgoletnega glasbenega urednika na Radiu Slovenija je bil Woodstock "koncert ne samo glasbe, ampak tudi trave in neviht, ker je bil dostikrat prekinjen in se je narava malce pohecala z nastopajočimi in vsemi drugimi".

Na tridnevnem festivalu, ki je obveljal za višek hipijevske subkulture, so med drugim nastopili tudi Joan Baez, Janis Joplin, Joe Cocker, Ravi Shankar, skupine The Band, The Grateful Dead, Jefferson Airplane, The Who, Crosby, Stills, Nash & Young, Canned Heat in Ten Years After.

Vseeno je bilo pa precej tudi takih, ki so prejeli povabilo, a niso prišli, denimo The Beatles, The Doors, Led Zeppelin, Jethro Tull, The Rolling Stones.

Foto: AP
Foto: AP

"Kot sem prišel do podatka, je nekatere odbil tudi honorar. Ko so izvedeli, kdo bo imel največ in koliko bodo dobili sami, so morda rekli, zakaj bi se trudili, koncert je tako ali tako brez vstopnine. Če imam prav zapisan podatek, so Santana takrat igrali samo za 750 dolarjev, največ pa je dobil Jimi Hendrix, in sicer 18.000 dolarjev," je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Bulič.

"Res pa je, da so vsi, ki so tam nastopili, na račun tega lahko potem naredili kariero, še posebej po tistem, ko se je predvajal film in so izšle plošče. Nekateri, ki niso bili uvrščeni na filmsko verzijo, pa so rekli, koliko nastopov so izgubili v Ameriki," je še dejal slovenski glasbeni poznavalec.

Dragan Bulič. Foto: BoBo
Dragan Bulič. Foto: BoBo

Tudi zapuščina samega Woodstocka ni majhna: šest filmov, 12 albumov in več kot deset knjig. Ostaja tudi vrsta spominov na dogodek, ki se je v zgodovino zapisal kot eden od koncertnih mejnikov, tudi v glasbi sami.

50 let po Woodstocku brez Woodstocka
Ta teden, med 16. in 18. avgustom, skoraj natanko pet desetletij po Woodstocku, so v ZDA načrtovali festival v spomin na druženje skoraj pol milijona ljudi na travniku Bethel pri New Yorku, a se organizatorjem ni posrečilo.

Prireditelji Woodstocka 50, s katerim so nameravali proslaviti pol stoletja od znamenitega rockovskega festivala v letu, ki si ga je človeštvo zapomnilo tudi po prvem koraku na Luni, so festival dokončno odpovedali konec julija. Da je njegova izvedba vprašljiva, je že pred tem pokazal spor na sodišču z investitorjem, ki je javnosti sporočil, da umika sredstva, saj dvomi o kakovosti izvedbe.

Foto: AP
Foto: AP

Sanje o festivalu so organizatorjem odnesle težave pri iskanju primerne lokacije in vseh potrebnih dovoljenj ter nazadnje odpovedi nastopajočih, zato so sporočili, da je "preprosto zmanjkalo časa", kot je besede Michaela Langa, enega od organizatorjev Woodstocka 50 in tudi gonilnih sil festivala leta 1969, povzel New York Times. Končna lokacija je sicer bila Columbia v ameriški zvezni državi Maryland.

Michael Lang. Foto: Reuters
Michael Lang. Foto: Reuters

Po poročanju istega vira so bili nastopajoči plačani vnaprej. Za rezervacijo glasbenikov izvirnega Woodstocka so prispevali 32 milijonov dolarjev. Med glasbenimi veterani, ki bi po vseh teh letih znova stali na odru, so bili napovedani Santana, John Fogerty, Country Joe McDonald in Canned Heat, tem pa bi se pridružili raperji Jay-Z, Chance the Rapper, Common, rockerji The Black Keys, kantavtorica Janelle Monae, folk rock trubadurka Brandi Carlile in številni drugi – skupaj okoli 80 nastopajočih.

Prav 74-letni Fogerty, frontman legendarnih Creedence Clearwater Revival (CCR), je bil eden tistih, ki so oglaševali jubilejni dogodek: "Pridružite se mi na 50-letnem potovanju na Woodstocku 50! Tam sem bil pred 50 leti v letu 1969 in zdaj se bom vrnil, da proslavim tri dni miru, ljubezni in glasbe," je marca zapisal na Twitterju.

Foto: AP
Foto: AP

Njegova napoved se ni uresničila, morda pa bo spomine na legendarno druženje "otrok cvetja" delil v centru za umetnosti Bethel Woods, kjer ima 18. avgusta napovedan koncert. Vtise z Woodstocka je namreč kmalu po njem zlil v eno najbolj prepoznavnih pesmi CCR-jev Who'll Stop The Rain.

Foto: AP
Foto: AP

V muzeju in centru za umetnosti, ki sta zrasla blizu festivalskega prizorišča, so namreč za obletnico pripravili niz dogodkov, od dokumentarnega filma Michaela Wadleigha Woodstock: 3 dni miru in glasbe: režiserjeva različica iz leta 1970, do koncertov, na katerih bosta nastopila še Santana in Ringo Starr, bobnar nekdanjih The Beatles, ene od tistih slavnih skupin, ki so povabilo za Woodstock zavrnile. Pridružil se mu bo Edgar Winter, ki se bo v Bethel vrnil prvič po 50 letih, ko je v njem koncertiral skupaj z bratom Johnnyjem Winterjem.

Legendarno prizorišče
Tako nameravajo, kot so zapisali, pozdraviti vse, ki želijo obiskati zgodovinsko prizorišče in muzej ter slišati glasbo tam, kjer se je pisala njena zgodovina. Obenem ponujajo razmislek o zapuščini te lokacije oziroma kmetije, ki jo je Max Yasgur odstopil takratni mladini, da je kljub dežju in blatu s svojimi utopičnimi ideali vztrajala ob rock'n'rollu, ki je bil tedaj prav tako še mlad.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Danes je Woodstock po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še en mit, simbol upanja, ki je nastal v burnih 60. letih prejšnjega stoletja, polnega nemirov med divjanjem vietnamske vojne.