Posnetek večera si bo mogoče 2. julija ob 20.00 ogledati na TV SLO 1. Foto: Televizija Slovenija
Posnetek večera si bo mogoče 2. julija ob 20.00 ogledati na TV SLO 1. Foto: Televizija Slovenija
Nuša Derenda (Foto: Anže Vrabl)
Nuša Derenda bo zapela uspešnico Energy. Foto: Televizija Slovenija
Eroika (Foto: Jani Ugrin)
Ob spremstvu Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bodo zapeli tudi Eroika. Foto: Televizija Slovenija
Festivalski večer povezuje Bernarda Žarn (Foto: Žiga Culiberg)
Prireditev bo povezovala Bernarda Žarn. Foto: Televizija Slovenija
Alenka Godec (Foto: Anže Vrabl)
Skladbe bodo zazvenele pod dirigentsko taktirko Patrika Grebla. Foto: Televizija Slovenija

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo v torek, 21. junija, ob 20.45 pod taktirko Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija zazvenele uspešnice kot Letim, Tih deževen dan, Za prijatelje, Energy in drugi.

Na festivalu bodo predstavili 23 skladb. Večer se bo začel s skladbo Poletna noč v instrumentalni izvedbi, na koncu pa bodo obiskovalci pesem slišali še enkrat v izvirniku kot himno festivala.

"25-letnica od osamosvojitve Slovenije je odlična priložnost za poklon slovenski glasbi. Letos obeležujemo teh prvih 25 festivalskih let. Festivalskih pa zato, da pravšnjo pozornost damo tudi festivalom na Slovenskem, ki so včasih vzeti kot neki relikt zgodovine, čeprav v bistvu ni tako," je na novinarski konferenci ob predstavitvi festivalskega večera dejal Patrik Greblo.

"Na Poletni noči boste slišali, da je marsikatera slovenska uspešnica vredna ne samo spomina, ampak tudi tega, da jo ponovno vidimo na velikem odru z dvema živima orkestroma."

Kdo bo nastopil na letošnji Poletni noči
Ob 25-letnici samostojnosti slovenske države bodo obiskovalci slišali uspešnice s slovenskih glasbenih festivalov Slovenska popevka, EMA ter Melodije morja in sonca, nastale po letu 1991. V živo bodo zazvenele skladbe Za prijatelje, Tih deževen dan, Energy, Prisluhni mi, Lahko noč, Piran, Solinar, Mi ljudje smo kot morje, Če je to slovo, Letim, Ko mene več ne bo, Življenje je (La vita e' bella), Šopek maka, Belo nebo, Zbudi se, Bodi srečen, bambino in druge.

Na odru se bodo zvrstili Nuša Derenda, Alenka Godec, Tanja Ribič, Anika Horvat, Helena Blagne, Katrinas, Eva Boto, Eroika, Slavko Ivančić, Marko Vozelj, Andraž Hribar, Faraoni, Anžej Dežan, Cole Moretti, Prifarski muzikanti in drugi.

Slavko Ivančić bo nastopil tako s Faraoni kot tudi s samostojno točko, Anžej Dežan pa bo posebej za to priložnost priletel iz Pariza.

Na tiskovni konferenci so organizatorji gostili tudi Coleja Morettija, ki je z zasedbo 1X Band ter s skladbo Tih deževen dan leta 1993 postal prvi zmagovalec slovenske EME. "Delovni naslov te skladbe je bil Tih betežen fazan. Vedno, ko je kdo rekel fazan, smo vedeli, za katero skladbo gre. Skladba je nastala na otoku Rabu na resnično soparen dan in nato smo dočakali neki droben dež, kar je sprožilo idejo za Tih deževen dan."

"Takrat smo morda prvič začutili, da gremo naprej res sami. Vedeli smo, da gre naprej Slovenija, in zdi se mi, da je ravno zato takrat skladba postala evergreen in da je na neki način še vedno hit. Bo pa vseeno čas pokazal, na kakšen način se da to skladbo prirediti," dodaja Moretti.

Nastopanje z orkestrom je čast
Izvajalci poudarjajo, da jim je v čast in užitek nastopati z orkestrom. "Mislim, da je vsakemu izvajalcu v užitek imeti za seboj revijski orkester izkušenih glasbenikov in glasbenikov akademcev," pravi Moretti. "Drugače je peti z orkestrom, saj je prisotna vsa ta energija, ki se preliva v eno," poudarjajo tudi Katrinas. "V skladbi Letim vedno znova doživljamo ta občutek letenja. Slovenska popevka z orkestrom je naš dom."

Ob koncu novinarske konference so vsi skupaj v živo zapeli refren skladbe Za prijatelje - zmagovalne skladbe Slovenske popevke iz leta 1998.

Poletna noč že leta obuja spomin na bisere iz zakladnice slovenske zabavne glasbe. V zadnjih letih pa je bil festival posvečen med drugim 50-letnici Slovenske popevke, Majdi Sepe, Dušanu Velkaverhu, Mojmirju Sepetu in drugim.