Popzvezdnico so številni aktivisti pozvali, naj odpove koncert in s tem pokaže podporo savdskim aktivistom, ki so zaprti že več mesecev. A pozivi k bojkotu ameriške dive niso ganili, saj se nastopu ni odpovedala.

Cene vstopnic za koncert Mariah Carey so se začele pri 70 evrih, za vipovske sedeže pa je bilo treba odšteti 460 evrov. Foto: Reuters
Cene vstopnic za koncert Mariah Carey so se začele pri 70 evrih, za vipovske sedeže pa je bilo treba odšteti 460 evrov. Foto: Reuters

Nastop popovske zvezdnice je sicer eden odmevnejših, potem ko so savdske oblasti nekoliko zrahljale omejitve glede zabave. Kritiki so oblastem očitali, da je koncert nič drugega kot poskus, da se po umoru novinarja Džamala Hašokdžija prikažejo v prijaznejši luči.

"Mariah, v Savdski Arabiji lahko nastopaš tudi po zaslugi moje sestre"

Omaima Al Nadždžar (Al Najjar), aktivistka, ki je zaradi svojih prepričanj morala poiskati politični azil v tujini, je povedala, da "savdske oblasti z zabavo odvračajo pozornost od kršenja človekovih pravic". Organizacija Ženske za pravice v Savdski Arabiji (WARSA), katere soustanoviteljica je Al Nadždžar, je na pevko naslovila poziv, naj odpove koncert, "saj ima kot umetnica in kot ženska moč, da se postavi za ženske". Aktivistke so s Careyjevo stopile v stik tudi neposredno prek družbenih medijev in jo seznanile s kršenjem človekovih pravic v Savdski Arabiji, orisale pa so ji tudi položaj zaprtih aktivistov. Organizacija si sicer prizadeva, da bi morali glasbeniki, kot je Careyjeva, svoje nastope pogojevati z izpustitvijo aktivistov.

Oglasila se je tudi sestra maja zaprte Ludžain Al Hatlul (Loujain al Hathloul), ki je pevko opozorila, naj ne pozabi, da "tudi po zaslugi moje sestre lahko nastopaš v Savdski Arabiji. Želim si, da bi se tudi ona lahko udeležila koncerta. A se ga ne more, saj je zaprta, ker je poskušala izboljšati življenje žensk. Ne pozabi se ji zahvaliti na odru."

"Kot oboževalec Careyjeve bi rad videl, da bi na odru zaprosila za izpustitev moje sestre," je v odprtem pismu zapisal Valid Al Hatlul, brat ene izmed zaprtih aktivistk: "Ta koncert je patetičen poskus pokazati, da država postaja strpnejša do žensk. A številne ženske v savdskih zaporih trpijo samo zaradi prizadevanj za boljšo obravnavo žensk."

"Pomemben korak k odpravi spolne segregacije"

Pevkini predstavniki za stike z javnostmi so vse pomisleke zavrnili, saj so v sporočilu za javnost med drugim pojasnili, da se je pevka za nastop odločila, ker bo nastopila pred občinstvom, ki ga bodo sestavljali tako ženske kot moški, to pa je po pevkinem mnenju "pomemben korak k odpravi spolne segregacije". "Kot prva mednarodna ženska umetnica, ki bo nastopila v Savdski Arabiji, Mariah v tem dogodku vidi velik kulturni premik, še naprej pa bo podpirala prizadevanja za enakost vseh po svetu," so še zapisali.

Pred podobno dilemo, kot se je znašla Careyjeva, se bo v prihodnje zagotovo znašlo še veliko znanih imen. Savdska Arabija si je namreč zadala, da bo izvedla še več koncertov, festivalov in zabavnih dogodkov, zvezdniki pa se bodo najbrž težko uprli večmilijonskim zneskom, ki jih dobijo za nastop. Decembra so v Savdski Arabiji po pisanju USA Today že nastopili The Black Eyed Peas, David Guetta in Enrique Iglesias.