Čeprav se že dolgo poznata, Mario in Jože skupaj še nista vodila prireditve. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj
Čeprav se že dolgo poznata, Mario in Jože skupaj še nista vodila prireditve. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj

"Popevke ne vodim prvič in seveda sem si želel, da bi bil letošnji festival tudi zame izziv in nekaj novega. Več kot navdušen sem bil nad idejo, da to delo opraviva skupaj z Jožetom, zanj bo to prvi skok na festivalski oder, zame pa skok v neznano," je pred Popevko razkril stari znanec festivalskih odrov in malih zaslonov Mario Galunič in ob tem dodal, da sta njuni vlogi "različni, kot sva si tudi različna kot voditelja in človeka", a kljub vsemu je prepričan, da se bosta odlično dopolnila. "Za vse nasvete glede Jožeta se bom obrnil na Bernardo. Najbrž bo Jože storil isto," je v šali še dodal Galunič.

Sorodna novica Na Popevko skozi "stranska vrata" še ena skladba

Robežnik pa ima za vodenje Popevke še en razlog: upa namreč, da se bodo s tem nehale zmote glede njegovega imena, saj ga zaradi znanega skladatelja Jureta Robežnika dostikrat preimenujejo v Jureta: "Zato upam, da se bodo z mojim vodenjem festivala, zmote v (pre)imenovanju rešile in bom končno le Jože Robežnik."

Povem lahko, da smo vse izvajalce postavili pred težko nalogo. Poslali smo jim vse popevke, ki so bile kadar koli zapete na festivalu, in izbrati so si morali eno, ki jim je posebej blizu. S katero jih povezujejo zgodba, prigoda, morda usodno srečanje. Rezultat te ankete je presenetljiv in navdihujoč.

Mario Galunič

Na letošnji Popevki bodo sicer nastopili: Eva Boto in Gašper Rifelj (Dovolj je poletja), Rok Lunaček (Ljubezen), Vudlenderji (Kam bi šla), Ajda Stina Turek (V melodiji večnega dueta), Amadea Begovič (Res je čudovito), 2B (Ko bi jaz), Ana Soklič (Temni svet), Sergije Lugovski (Zdaj je, kar je), Julija Lubej (Midva), Eva Hren (Šesti čut) in Dare Kaurič & New Swing Quartet (Kam je vsa ljubezen šla?).

Pet strokovnih nagrad in nagrada občinstva

Vse popevke bodo izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla in Žige Pirnata (pri dveh skladbah). Na festivalu bodo podelili šest nagrad. Pet nagrad bo strokovnih, o njih bo odločala strokovna žirija (velika nagrada strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrada za najboljše besedilo, nagrada za najboljšo interpretacijo, nagrada za najboljšo priredbo in nagrada za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca).

Izvajalec, ki bo prejel največ glasov po telefonskem glasovanju, pa bo prejel veliko nagrado občinstva festivala Popevka 2019.