Dragojević je priljubljen tudi na slovenskih koncertnih odrih - na sliki pevec ob nastopu v Križankah leta 2015. Foto: BoBo
Dragojević je priljubljen tudi na slovenskih koncertnih odrih - na sliki pevec ob nastopu v Križankah leta 2015. Foto: BoBo
Glasbenik obvlada vrsto inštrumentov. Foto: MMC RTV SLO

Da je 69-letni Dalmatinec bolan, je po Splitu krožilo že nekaj časa, odkar so pevca njegovi oboževalci začeli videvati v splitskem kliničnem centru in na onkološkem oddelku.

Kot navaja Jutarnji list, Dragojević boleha za rakom na pljučih. "Že nekaj čas prihaja na preglede in preiskave. Precej je oslabel, bomo videli, kako bo še potekalo njegovo zdravljenje," je povedal vir iz splitske bolnišnice.

Pevec sam za časopis podrobneje o svoji bolezni ni želel razpravljati, je pa potrdil, da je bolan, da so našli tumorska tkiva in da je v postopku preiskav. Ni pa se še odločil, na kakšen način se bo zdravil. Ob tem je Dragojević, strastni kadilec, poudaril, da njegova bolezen ni povezana s kajenjem, temveč s starostjo.

Občinstvo zabaval že kot otrok
Dragojević se je rodil leta 1947 na Korčuli, vse njegove tri sestre so umrle med vojno, mlajši brat Aljoša pa je tudi že pokojni. Že pri petih letih je oče sinu Oliverju kupil orglice, s katerimi je nato zabaval turiste in prišleke s trajektom na otok. Zaradi strasti do glasbe so starši fanta poslali na glasbeno šolo v Split, kjer je osvojil še klavir, klarinet in baskitaro.

Prvič je Dragojević na odru nastopil leta 1961 na splitskem otroškem festivalu, od tam je šla njegova glasbena pot, na kateri je melodije dalmatinskih klap prepletel z džezom in sodobnimi ritmi, samo še navzgor. Je eden redkih balkanskih glasbenikov, ki je nastopil v newyorški dvorani Carnegie Hall, v londonskem Royal Albert Hallu, pariški Olympii in v sydneyjski operi.

V dobrih 40 letih glasbene kariere je hiperproduktivni Dragojević izdal kar 38 albumov.