Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle in Toni Välitalo bodo na letošnji Evroviziji predstavljali Finsko. Foto: Reuters
Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle in Toni Välitalo bodo na letošnji Evroviziji predstavljali Finsko. Foto: Reuters
Pertti Kurikan Nimipaivat, PKN
Ne želimo, da ljudje glasujejo za nas, ker se jim smilimo. Nič drugačni nismo od drugih, smo le običajni fantje z duševno motnjo, poudarjajo člani skupine PKN. Foto: Reuters

Tako kot Slovenci so tudi Finci včeraj zvečer izbirali potnika za Dunaj, na gledalce pa je največji vtis naredil kvartet PKN, glasbena skupina s polnim imenom Pertti Kurikan Nimipaivat (Pertti Kurikka je kitarist skupine, 'nimipaivat' pa v finščini pomeni god).

Skupina, katere člani imajo Downov sindrom, pa tudi avtizem, je prepričala s svojo 85-sekundno pesmijo Aina Mun Pitaa (Vedno moram), ki bo tako konec maja odmevala na evrovizijskem izboru na Dunaju, besedilo pa govori o "zahtevanih" vsakodnevnih opravilih, kot so zdravo prehranjevanje, čiščenje, umivanje, poroča britanski BBC.

PKN bo hkrati prva pankovska skupina v zgodovini, ki bo stopila na oder Evrovizije, stavnice pa jo že uvrščajo v ožji krog favoritov - na Betfredu je Finska trenutno tretja, za Italijo in Estonijo.

Spreminjajo odnos ljudi
Skupino so ustanovili leta 2009 v okviru neke dobrodelne delavnice, širši javnosti pa so postali znani zaradi večkrat nagrajenega dokumentarnega filma iz leta 2012 The Punk Syndrome, katerega glavni protagonisti so bili. Dokumentarec je prikazal življenje ljudi s posebnimi potrebami in pokazal, kako se izražajo in grenkobo vsakdana premagujejo z glasbo.

"Vsak človek s posebnimi potrebami bi moral biti pogumnejši. Moral bi sam sebi priznati, kaj hoče in česa ne," je za finsko televizijo YLE povedal pevec Kari Aalto.

"Spreminjamo odnos ljudi, veliko jih prihaja na naše nastope, dobili smo ogromno oboževalcev. Mi smo upor proti družbi na različne načine, vendar nismo politični," je dodal basist Sami Helle.

"Ne želimo, da ljudje glasujejo za nas, ker se jim smilimo. Nič drugačni nismo od drugih, smo le običajni fantje z duševno motnjo," je sklenil.