Skupina je že dolgo prisotna na glasbeni sceni. Foto:
Skupina je že dolgo prisotna na glasbeni sceni. Foto:

Fantje zagotovo sodijo med najbolj priljubljene rockovske izvajalce pri Hrvatih, pa ne samo zaradi zavidanja vrednega kupa prodanih plošč, temveč predvsem zato, ker so zelo utrjena koncertna skupina. Bend seveda ni od včeraj, saj že vse od konca 80. neguje in nadgrajuje povsem svojo različico sodobnega rocka.

Leta 1993 so s prvo ploščo Džinovski doživeli precejšen razmah v medijih. Sledilo je deset koncertov po Hrvaški in Sloveniji, kjer so bili odlično sprejeti. Pozneje so dobili Porina za najboljši rockovski album. Tretji album Desetka so posneli v Ljubljani, leta 1999 pa so posneli Pobjedu, s katero so se počasi umaknili od surovega podzemnega punka in se začeli spogledovati z različnimi žanri, kot so kabaret, country in boogie.

Junija 2003 je izšel njihov šesti album Šamar in prvi evforični odzivi so jih presenetili. Skladba Zimmer frei se je nenehno vrtela, prav tako duet z Edom Maajko Teško je ful biti kul. Peto leto novega tisočletja so podelitev najuglednejše diskografske nagrade na Hrvaškem zaznamovali s kar štirimi Porini. Uspeh so proslavili aprila 2004 z nastopom v zagrebškem Domu sportova. Koncert je izšel tudi na DVD-ju, bil je eden najbolje prodajanih glasbenih posnetkov pri sosedih.

Letos so HP objavili ploščo Knjiga žalbe, ki jo je v Memphisu masteriziral Brad Blackwood, sirši javnosti znan po delu s teksaškimi rockerji ZZ Top, zasedbo Calexico in gotsko senzacijo Evanescence.