Najprej mora biti kakovost, šele zatem lahko pride kritičnost, je prepričan N'toko. Foto: Oddaja Izštekani
Najprej mora biti kakovost, šele zatem lahko pride kritičnost, je prepričan N'toko. Foto: Oddaja Izštekani
N'toko se tokrat na radijskih valovih predstavlja v akustični podobi. Foto: Oddaja Izštekani

Eden najboljših slovenskih raperjev, večkratni in do danes nepremagani državni prvak v freestylu in battlu, je leta 2003 objavil prvenec Cesarjeva nova podoba. Leta 2005 mu je sledil Dobrodelni koncert ob koncu sveta. Po njem je N'toko veliko nastopal, deloval v skupini Moveknowledgement, s katero je pred desetletjem začel, muziciral v najrazličnejših kombinacijah in v samozaložbi objavljal eksperimentalne albume. Bil je prisoten, a zdelo se je, da se je kot raper v materinščini nekoliko izpel.

Govori o drugih ali (tudi) o vas?
V zadnjem letu se je veliko klatil po svetu. In zamisli za nove komade, ki so vzklile malo pred tem, so izbruhnile na dan. V začetku novembra je tako po petletnem premoru izdal novo rapersko ploščo v slovenščini Parada ljubezni. Kdo ve, morda je moral po svetu, da lahko pove kaj novega o nas. In povedati ima veliko. Ostrega, lucidnega, neposrednega.

Prisluhnite mu. Ko si oddahnete od prvega šoka, ko se umiri navdušenje nad tem, kako dobro zna povedati stvari, pomislite, da morda ne govori o drugih, temveč da govori o vas ... Če vas ob tem stisne v želodcu in se vam naredi cmok v grlu ... pomislite, zakaj. Potem za tolažbo preberite kak intervju z N'tokom. In ga vzemite resno.

"Kritičnost ne pomeni, da se stvari premikajo na bolje. Prepogosto ostaja na ravni pametovanja. Najprej mora biti kvaliteta, šele zatem lahko pride kritičnost. Človek, ki ni v življenu naredil nič in svojih idej ne zna argumentirati, naj bo raje tiho in se posveča svoji osebnostni rasti. Raje kot pljuvanju po vsem drugem se posvetimo temu, da bi bili boljši ljudje. V trenutku, ko bi postali boljši ljudje, ne bi bilo več potrebe po kritičnosti," je N'toko novembra letos povedal v intervjuju za Hip Hop in R'n'B na Valu 202.

Vrača se na Japonsko
V začetku prihodnjega leta gre N'toko znova na tuje, na Japonsko, kjer je letos objavil ploščo Ex Shanti Future Shanti. Preden odrine, bo postregel še z nekaj koncerti. Zglasil se je tudi na Valu 202 v oddaji Izštekani. Priložnosti primerno je prišel le s peščico pomagačev, oboroženi pa so bili z akustično kitaro, z ropotuljicami, s sintetizatorji zvoka in morda še s kako malenkostjo.

Na repertoarju je bilo poleg slovenskih komadov nekaj tistih s plošče, objavljene na Japonskem, pa tudi druge začimbe. Izštekani N'toko je v petek zvečer, le za radijske poslušalce, gostoval v živo na frekvencah Vala 202!