Loreen je z Euphorio evrovizijski spektakel pripeljala znova na Švedsko. Na letošnji Evroviziji bo sodelovalo 39 držav. Foto: EPA
Loreen je z Euphorio evrovizijski spektakel pripeljala znova na Švedsko. Na letošnji Evroviziji bo sodelovalo 39 držav. Foto: EPA
Dvorana v Malmöju
Letošnja Evrovizija bo potekala med 14. in 18. majem v švedskem Malmöju. Foto: EPA
Eva Boto
Kmalu bo znan tudi naslednik Eve Boto. Foto: EPA

Malmöju.

Evrovizijsko kolesje se bo v švedskem Malmöju prvič zavrtelo 14. maja na čelu s slovenskim predstavnikom. Poleg njega se bodo predstavnili še predstavniki vseh drugih držav nekdanje Jugoslavije, razen Makedonije, ter Danska, Ukrajina, Nizozemska, Avstrija, Estonija, Rusija, Litva, Irska, Belorusija, Ciper, Belgija in Moldavija.

Že novembra so v Ženevi izžrebali, da bo Danska nastopila v prvem, Norveška pa v drugem predizboru. Na EBU-ju so namreč želeli deliti državi, ki sta sosedi Švedske, saj pričakujejo veliko obiskovalcev tudi iz Norveške in Danske. Norveški pa bo v drugem polfinalnem večeru delal družbo tudi predstavnik Izraela. Izrael namreč 14. maja praznuje državni praznik, zato so Izraelci prosili EBU za možnost nastopa v drugem polfinalnem večeru, kar so jim tudi odobrili.

V prvem polfinalu 16 držav, v drugem 17
V drugem polfinalnem večeru, ki bo sledil 16. maja, se bo predstavilo 17 držav, kar je za eno več od prvega polfinalnega večera. Tako bodo takrat nastopile poleg Makedonije še Latvija, Azerbajdžan, Malta, Islandija, San Marino, Finska, Bolgarija, Izrael, Norveška, Albanija, Madžarska, Švica, Gruzija, Grčija, Armenija in Romunija.

Najboljši iz obeh polfinalnih večerov pa se bodo pridružili "veliki peterici" (Italija, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Španija) in državi gostiteljici 18. maja v finalu.

Podatek, katere države se bodo predstavile v istem polfinalnem večeru kot Slovenija, je za nas pomemben z vidika, kdo vse bo lahko glasoval za nas. Gledalci namreč lahko glasujejo le za države, ki nastopajo v istem polfinalu kot njihova predstavnica in polovica "velikih pet" in države gostiteljice, ki so že uvrščeni neposredno v finale.

Šest držav že uvrščenih neposredno v finale
Med žrebanjem so tudi določili, v katerih polfinalnih večerih bodo imele možnost glasovanja že določene finalistke. Velika Britanija, Švedska in Italija bodo to možnost imele v prvem - slovenskem - polfinalnem večeru. Francija, Nemčija in Španija pa v drugem.

Končni vrstni red nastopov bodo naknadno določili producenti letošnjega spektakla v sodelovanju z nadzornimi v EBU-ju.

Simbolična izmenjava ključev pred začetkom
Tudi letos sta pred samim žrebom župan Bakuja - lanskega gostitelja Evrovizije - Hajibala Abutalybov in župan Malmöja Kent Andersson izvedla simbolično izmenjavo ključev Evrovizije. Predstavili pa so tudi novo grafično podobo in slogan letošnjega izbora, ki bo potekal pod geslom: "We are one." (v slovenščini: "Mi smo eno.")

1. del, 1. polfinale (14. maj)1. del, 2. polfinale (16. maj)
DanskaLatvija
HrvaškaAzerbajdžan
UkrajinaMalta
NizozemskaIslandija
AvstrijaSan Marino
SlovenijaMakedonija
EstonijaFinska
RusijaBolgarija
2. del, 1. polfinale (14. maj)2. del, 2. polfinale (16. maj)
LitvaIzrael
SrbijaNorveška
IrskaAlbanija
BelorusijaMadžarska
CiperŠvica
Črna goraGruzija
BelgijaGrčija
MoldavijaArmenija
Romunija